Skiën in het Ertsgebergte

Skiën in het Ertsgebergte
Skiën in het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) vormt voor 150 kilometer de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Het is een gebied met jonge bossen, kilometers aan langlaufpaden en moderne skicentra voor families en de gevorderden skiër. Bovendien zijn de steden Karlovy Vary en Loket vlakbij. Ontdek de regio Karlovy Vary in de winter!

Skigebied Klinovec
Skigebied Klinovec

Van industriegebied naar natuurgebied

Het Ertsgebergte kent een lange geschiedenis van mijnbouw van maar liefst 800 jaar. Door de unieke en innovatieve kennis van mijnbouwtechnieken en waterbeheersystemen zijn enkele mijngebieden in het Ertsgebergte zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet in 2019. Ondanks de verwoestingen van de bossen in de jaren zeventig en tachtig is het gebergte tegenwoordig een populair recreatiegebied. Er zijn schitterende fiets- en wandelpaden, die in de winter omgetoverd worden tot langlaufloipes. Ook vind je in het Ertsgebergte moderne skicentra en een breed aanbod aan andere winteractiviteiten.

Skiën in het Ertsgebergte

Liefhebbers van skiën en langlaufen kunnen hun hart ophalen in het Ertsgebergte. Het gebied is goed bereikbaar en ligt op ongeveer 750 km rijden vanaf Utrecht. De hoogste berg van het Ertsgebergte is Klínovec (1244 m). Hier vind je tevens het grootste wintersportcentrum van het gebied, het gelijknamige skicentrum Klínovec. Vlakbij ligt het kleinere skigebied Boží Dar. Het is  de hoogst gelegen plaats in Midden-Europa. Plešivec is het jongste skicentrum van Tsjechië.

Snowtubing Boží Dar
Snowtubing Boží Dar

Grensoverschrijzend skiplezier

De skigebieden Klínovec, Neklid en Boží Dar bieden een gezamenlijke skipas aan waardoor bezoekers gebruik kunnen maken van 31,5 km piste, waarvan meer dan de helft voorzien zijn met sneeuwkanonnen. Er zijn vijf stoeltjesliften met een oranje sneeuwkap. De langste lift is Jáchymov die uitkomt bij één van de breedste (50-100 m) en langste pistes (2950 m) van Tsjechië. Het gezamenlijke gebied heeft diverse restaurants, après-ski bars en andere eetgelegenheden. Voor langlaufers is er 50 km aan trails.

Een groot voordeel van skicentrum Klínovec is de samenwerking met het Duitse skiresort Fichtelberg. Samen worden ze Interregio Klínovec-Fichtelberg genoemd. Wie een skipas koopt voor minimaal 1,5 dag kan gebruik maken van de skiliften aan de Duitse zijde. Interregio Klínovec-Fichtelberg heeft in totaal 7 stoeltjesliften, een gondel en een skibus die regelmatig rijdt tussen de plaatsen. Er is in totaal 47 km aan piste inclusief modern snowpark.

Ski resort Klínovec - Pistekaart
Caption

Boží Dar

Dit gemoedelijke plaatsje is ideaal voor families met kinderen. Elke dag staat er een team van skileraren klaar om les te geven. Daarnaast is er een breed aanbod van winteractiviteiten, zoals snowtubing, snowkiting en hondensleeën. In dit gebied kun je bovendien fantastisch langlaufen. Lanlaufers kunnen rekenen op 55 kilometer aan verzorgde loipes, verdeeld over vier routes in de lengte van 4, 7, 10 en 20 kilometer.

Skiareal Plešivec

Wintersportcentrum Plešivec biedt 12 km piste aan van verschillende moeilijkheidsgraden. De pistes zijn breed (50-80 m) en de langste piste is 4.2 km. De kinderen kunnen skiën in het kidspark met 4 bewegende tapijten, terwijl ouders genieten van een drankje in één van de skibars en restaurants. Kleinere skicentra die geschikt zijn voor families met kinderen liggen in Bublava, Nové Hamry, Potůcky, Střibrné en Aš.

Winterstad Karlovy Vary

Op een half uurtje rijden van Klínovec vind je het mooie stadje Karlovy Vary. De plaats staat bekend om haar heilzame waterbronnen. Je kunt het warme water proeven door middel van speciale waterkannetjes. Karlovy Vary beschikt over prachtige architectuur en vanaf de Diana uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. De lokale spawafel (Karlovarské oplatky) mag je niet vergeten te proeven, net als de lokale sterke drank Becherovka. Ook leuk; het stadje Loket met slingerende straatjes, middeleeuwse huisjes en een kasteel.

Karlovy Vary Region
Karlovy Vary Region. Foto: Petr Mikšíček

Meer info:

winter.czechtourism.com

https://interskiregion.com

https://klinovec.cz/en

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen