Op bezoek in Lech-Zürs in het Vorarlberg

Op bezoek in Lech-Zürs in het Vorarlberg
Op bezoek in Lech-Zürs in het Vorarlberg

09 mei 2023

Bapke

Reisverslagen

Afgelopen winter deden wij een rondje Vorarlberg. En wanneer je aan de provincie Vorarlberg denkt, dat is één van de dorpen die het eerst bij je op komt natuurlijk Lech. Want Lech is voor de Hollanders hét dorp waar onze koningklijke familie heengaat. En niet voor niks... want Lech ligt in het immense skigebied Ski Arlberg en is voor Oostenrijkse begrippen misschien wel "the place to be" als echte wintersportliefhebber.

Ski Arlberg herbergt namelijk 306 aaneengesloten pistekilometers. En dat is voor Oostenrijk bijzonder groot... sterker nog, het is het grootste aaneengeloten skigebied van Oostenrijk. Met daar midden in het Ski Arlberg skigebied de dorpen Lech en Zürs. Wij hadden de eer om Lech te mogen verblijven. We kwamen doorgereden uit het Kleinwalsertal, en hadden al enkele mooie skidagen achter de rug. Met een vers laagje sneeuw en de zon hoog aan de hemel reden van het Kleinwalsertal naar Lech voor nog 2 schitterende skidagen.

De pistes rond Lech

Voor de gene die nog nooit in Lech zijn geweest is het dorp wat lastig te omschrijven. Je kunt dit dorp namelijk met geen enkel ander dorp vergelijken in de Oostenrijkse Alpen. Het is een authentiek dorp, een gezellig dorp en een ski in-ski out dorp. Alles ligt centraal rond de dorpskern. In Lech ben je nooit ver verwijderd van goede restaurants, gezellige après-ski barretjes en natuurlijk de liften en de gondels.

Aan diverse kanten van het dorp liggen er stoeltjesliften en gondels die je meteen midden in het skigebied brengen. Want als er dan toch iets is uit alle gave dingen die je moet kiezen waarom Lech zo speciaal is, dan is het wel omdat het midden in het skigebied ligt. En juist omdat het zo centraal ligt is geen skidag in Lech-Zürs hetzelfde.

Ski Arlberg in het Vorarlberg

Maar wij zijn hier 'maar' 2 dagen en willen ons concentreren op het Ski Arlberg deel dat in het Vorarlberg ligt. Een grote pre is en blijft toch wel de 'geringe' afstand vanaf Nederland. De meeste skigebieden in Tirol en zeker ook in Salzburgerland liggen veelal tussen de 950 en 1100 kilometer rijden. In het Vorarlberg is dit niet het geval. Hier liggen de meeste skigebieden juist maar tussen de 840 en 880 kilometer rijden van af Utrecht. Zo ook Lech, wat eigenlijk al één van de dorpen is die wat verderweg ligt, dat op 883 kilometer vanaf Utrecht ligt.

Richting Warth-Schröcken

We besloten op de eerste dag naar Warth-Schröcken te skiën. Dit is nog zo'n pareltje in het Vorarlberg en ligt aan de noordkant in het Bregenzerwald. In het seizoen 2016 / 2017 is dit skigebied bij het Ski Arlberg getrokken met de 10 persoons Auenfledjet. Een state of the art lift met een geweldig uitizicht. Het ritje vanaf de 'Lech-kant' naar Sonnen-Jet onderaan piste 258 vanuit Warth-Schröcken is adembenemend. Sommige gondelritjes zijn een attractie opzich en dit is er zo één van. Lech is ook voor dit deel van het skigebied van Ski Arlberg een heel fijn startpunt.

Op weg naar Warth-Schröcken

Je vindt aan deze kant van de berg vooral veel blauwe pistes. Voor de beginnende wintersporter is dit een ideeal gebied. Maar voor de gevorderede wintersporten en de freestyl skiërs staat dit deel ook bekend als zeer uitdagend. Kortom; voor ieder wat wilt.

Tip; zorg wel dat je op tijd weer terug bent bij de gondel richting Lech. Want als je deze gondel mist en in Warth of Schröcken 'vast' komt te zitten', dan heb je een probleem. Een taxirit terug naar Lech duurt 103 kilometer. Met andere woorden ongeveer 2 uur. Zonde van de tijd en zonde van het geld. Wanneer je Lech of Zürs verblijft moet je zeker richting dit deel van het skigebied.

De pistes rond Lech en Zürs

Het hele dorp Lech ademt wintersport. Overal waar je kijkt zie je mensen met ski's lopen, gezellige terrasjes en natuurlijk het belangrijkste; Pistes en Liften. Het dorp is in de jaren zo ontwikkeld dat je vanuit de dorpskern altijd wel in de buurt van de pistes bent. Je kunt vanuit het dorp ervoor kiezen om 2 compleet verschillende kanten op te gaan. Op onze 2de dag pakten we de Rüfikopf-bahn. Een grote gondelbak die vanuit het dorp rechtstreeks naar de 2362 meter brengt. Vanaf hier heb je wederom een schitterend gezicht over de omgeving. Maar wanneer je in dit skibied bent val je sowieso van de ene vergezicht in de andere. En allemaal zijn ze even mooi.

Rüfikopf-bahn in Lech

We begonnen hier aan onze tocht over Der Weisser Ring. Ivo heeft hier januari 2020 ook een blog over geschreven tijdens zijn bezoek aan Lech en Ski Arlberg en vertelde ons hier zo enthousiast over dat we dit met eigen ogen moesten bekijken. En er was geen woord van gelogen. Als je oprecht aan mij vraagt wat de mooiste tocht is in Oostenrijk, dan denk ik dat Der Weisser Ring bovenaan mijn lijstje staat. Hij haalt sowieso de Top 3.

Pistes van Der Weisser Ring

Alles klopt aan deze tocht. Iedere skiër of snowboarden kan hem bedwingen en met 22 kilometers is het ook niet een absurt lange tocht. De tocht brengt je ook langs de 3 belangrijkste dorpen van dit deel van het skigebied; Lech, Zürs en Zug. Met een paar skiroutes en mooie blauwe afdalingen kom je langs de mooiste plekjes van dit skigebied. Zo kom je onder andere langs de nieuwe Madloch-bahn, waar recent de oude 2 persoons-stoeltjeslift heeft plaats gemaakt voor een schitterende en comfortabele 6-persoons lift.

Lech is meer dan alleen skiën of snowboarden

Zoals ik in het begin van ons reisverslag ook al aangaf vind ik Lech een perfecte plek om te verblijven. En niet alleen vanwege de perfecte ligging in het skigebied.Lech kent een super gezellige après-ski. Een ander type après-ski dan bijvoorbeeld verderop in Sankt Anton. Hier is een drankje doen na een skidag juist niet erg massaal is en ook niet heel Nederlands georiënteerd.

Vakantiegangers komen naar Lech om hier gemoedelijk en knus samen te zijn. Juist om lekker een een Aperol Spritz te drinken of voor de echte liefhebber een heerlijke Champagne of een cocktail. Deze zie je hier meer voorbij komen en worden vaker besteld dan de pitchers met bier en qua muziek is het vaker loungemuziek dan Duitse of Hollandse schlagers. Wil je tot in in de vroege uurtjes stappen dan kun je in de K. Club terrecht waar je tot de vroege uurtjes kunt feesten. Voor een gezellig drankje na het skiën kun je terecht bij Jazzcafé Fux, s’Pfefferkörndl of in een van de vele hotelbars zoals bij hotel Sonnenburg of Hotel Arlberg of Hotel Krone.

Apres-ski in Lech bij hotel Krone

Wanneer je met de auto naar Lech wilt afreizen dan volg je de Duitse snelweg A3 langs Keulen. Bij Bregenz passeer je de Oostenrijkse grens en in Oostenrijk volg je een stuk A14 waarna je bij Bludenz de snelweg verlaat voor de binnenwegen S16, B197 en B198. Het stuk binnenwegen duurt minder dan een uur voordat je in Lech bent. Het is ook mogelijk om per trein naar Lech te reizen.

Vanuit Nederland reis je naar het station Langen am Arlberg. Hier neem je de bus of taxi naar Lech. Dit duurt ongeveer 20 minuten. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Innsbruck. Als je hier geland bent neem je een transfer naar Lech. Dit duurt ongeveer anderhalf uur.

Naar Lech

Kortom, mocht je in de gelegenheid zijn om een keer een wintersportvakanatie naar Lech te organiseren, dan zal je niet worden teleurgesteld. Dankzij de schitterende pistes en het goede leven in en om Lech kom je hier volledig tot rust in één van de meest spectaculaire winterse omgeving die je ooit zult tegenkomen en de Alpen.

Auteur: Bapke

Ik ski en snowboard al bijna mijn hele leven. Ik voel me nergens beter dan boven op een berg en in de sneeuw (Nou vooruit of in de zomer op de SUP in de zee). Favoriete bestemmingen: Ski Amadé, Skijuwel