Natur Eis Palast in Hintertux

Natur Eis Palast
Natur Eis Palast

07 mrt. 2024

Ivo

Reisverslagen

In december was ik enkele dagen in het Zillertal. En niet alleen om te skiën, maar ook om enkele andere winterse aktiviteiten te doen. Zo bezocht ik het Natur Eis Palast in Hintertux. Wat een geweldig spektakel is dat. Dit is uniek en met niks te vergelijken. Mocht je in de winter óf in de zomer in de buurt van Hintertux zijn, zet dan absoluut een bezoekje aan het Natur Eis Palast op je things to do list.

We verbleven in Kaltenbach, helemaal aan het begin van het Zillertal en ik wilden behalve skiën op de schitterende pistes van het Zillertal ook eens wat anders doen. Ik kan wel zeggen dat dat geslaagd is. Ik heb al veel winteraktiviteiten gedaan, maar deze behoort toch wel tot één van de meest unieke ervaringen in al mijn winterreisjes.

Dalstation Hintertux

De Hintertux Gletsjer

Je moet wel een stukje klimmen om in het Eis Palas te komen. Maar dat heeft natuurlijk ook zo zijn charmes. Je begint je reis helemaal onderaan het skigebied van de Hintertuxer gletsjer bij het dalstation op 1500 meter. Daar begint een reeks aan gondeltripjes. Eerst van 1500 naar 2100 meter, dan naar 2400 meter en de laatste 'gondelbus' brengt je helemaal naar het topje, recht boven de Hintertuxen gletsjer op 3250 meter.

Hintertux Gletsjer skiën

De Gletsjer is 365 dagen per jaar open. Normaal gesproken ook voor wintersporters, maar afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities is de gletsjer om te skiën in de zomermaanden wel eens gesloten. Dat houdt niet in dat het niet de moeite waard in om ook in de zomermaanden alsnog wel naar het topje te gondelen, want los van het schitterende uitzicht en de gondelritjes die op zich al een atractie zijn, is hier dus ook de ingang van het Natur Eis Palas. En of je de ijsgrotten nu bezoekt in de zomer of in in hartje winter. Het is er altijd precies 0 graden. Een constante temperatuur tussen dooien en vriezen.

De Natur Eis Palast

Het avontuur begon nog niet zo heel lang geleden. Pas 15 jaar geleden ontdekte de eigenaar van het skigebied een "gat" in de sneeuwlaag toen hij opzoek was naar een nieuwe plek om een skilift te bouwen. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hij begon met een team het gat in de sneeuw te volgen. Wat zijn team ontdekte was ongelooflijk. Meerdere tunnelstelsels en kamers waar het gletsjerijs vele duizenden jaren verschillende ijskamers hebben gevormd.

Natur Eis Palast

De huidige tunnels zijn veelal uitgegraven maar brengen je langs de natuurlijk gevormde ijswanden, gaten, ijspegelkamers en zelfs een riviertje. Er valt van alles te ontdekken tijdens jouw tocht onder de gletsjer. Eigenlijk klopt onder de gletjser niet helemaal, want je bevind je juist midden in de gletsjer. Ongeveer 30 meter onder pistes om precie te zijn. Wat een bizar idee, dat er tonnen ijs zich boven en onder je bevinden en dat je midden in een gletsjer bent. En zelfs midden in een gletsjer een boottochtje kunt maken.

Natur Eis Palast duikgat

Maar je kunt natuurlijk nog wel veel beter zelf bekijken wat ik heb meegemaakt. Van mijn avontuur in de berg, maakte ik een vlog van mijn bezoek aan het Natur Eis Palas. Check hieronder de vlog:

Wil je zelf ook eens een kijkje nemen in het Natur Eis Palast, miden in de Hintertux Gletsjer. Check dan de website van het Natur Eis Palast.

De kosten voor een bezoekje aan de Natur Eis Palast is 26 euro voor volwassen en 13 euro voor kinderen onder de 11 jaar. Je gaat vervolgens met een klein groepje van circa 8 man de piste in en krijgt een gids mee die jouw alle mooie plekjes van de grotten laat zien en je voorziet van informatie over de Natus Eis Palast. Uiteraard kan je ook al jouw vragen kwijt aan de gids. De tour eindigt met een boottochtje. Kun je het je voorstellen? Een boottocht midden in de gletsjer boven de 3000 meter.

Natur Eis Palast Ijspegelkamers

Dit moet je als wintersportfanaat meegemaakt hebben. Heel veel plezier en laat even weten wat je ervan vond.

Auteur: Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus