Bezoek aan Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau

Bezoek aan Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau
Bezoek aan Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau

28 aug. 2023

Olaf

Reisverslagen

Ik was voor Wintersport Live 2 dagen in het skigebied van Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Ik vond het maar een lange naam voor het skigebied. Maar wanneer je hier naar toe gaat, snap je wel waarom deze naam gekozen is. Het skigebied bestaat letterlijk uit twee delen; het Alpbachtal en Wildschönau. En dat vinden zij een Ski Juwel.

Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau ligt midden in provincie Tirol, niet ver van het skigebied van SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Het skigebied telt in totaal 113 pistekilometers, verdeeld over meerdere delen in het gebied. Maar wat de skiërs vooral ook naar de hellingen van Ski Juwel trekt, zijn de schilderachtige dorpjes om lekker te eten en drinken en het adembenemende winterlandschap rondom deze plaatsjes.

Oberau
Oberau

De eerste dag van ons bezoek hadden we wat pech met het weer. Het waaide erg hard in heel Oostenrijk, waardoor de meeste skigebieden de gondels niet lieten draaien. Dat was hier niet anders. Gelukkig gaf ons dat wat tijd om de pistes die je normaal wat sneller overslaat eens te bezoeken. Zo zagen wij dat er in Roggenboden bij Oberau een paar sleepliften geopend waren en reden dus hierheen voor onze eerste meters op de lange latten in Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau.

Roggenboden bij Oberau
Sleeplift Roggenboden bij Oberau

Gelukkig klaarde het de dag erna flink op en hebben we nog kunnen genieten van een schitterende, zonnige dag in dit gebied. Wat ons meteen opviel aan het skigebied Alpbachtal Wildschönau. is dat het zeer geschikt is voor beginners en gezinnen met kleine kinderen.

Er zijn 45 liften (9 gondels, 7 stoeltjesliften en 29 sleepliften) verspreid over het gebied, zeer mooie afdalingen (26 km blauw, 54 km rood, 13 km zwart en 16 km skiroutes), 3 snowparken. De twee hoogste bergen van het gebied zijn de Schatzberg van 1.903 meter in Wildschönau en de Wiedersbergerhorn van 2.025 meter in Alpbach.

Uitzicht over ....
Uitzicht over de regio

In het gehele gebied kun je met je skipas of freizeitkarte gebruik maken van de skibussen die rijden in alle gebieden tussen Wörgl en Auffach (Wildschönau) en Inneralpbach en Kramsach (Alpbachtal). Je kunt in één dag makkelijk heen en weer van Auffach naar Alpbach skiën en terug.

Rodelen in Ski Juwel

In Ski Juwel zijn in totaal 6 rodelbanen. In Wildschönau zijn de 3 rodelbanen, de baan Schatzberg in Auffach is 5 km lang, de baan Lanerköpfl in Niederau is 6 km lang en de baan Roggenboden in Oberau is 1 km lang en ’s avonds verlicht. In Alpbachtal zijn 3 rodelbanen, de baan Faulbaumgartenalm in Inneralpbach is 7,3 km lang, de baan Panoramarodelbahn in Reith im Alpbachtal is 6,9 km lang en de baan Kaltes wasserl in Kramsach is 4,6 km lang.

Naast het skiën zijn er in Ski Juwel nog heel veel andere buitensport activiteiten te beleven onder andere langlaufen (150 km loipen), winterwandelen met sneeuwschoenen, paragliden, paardenslee rijden en 2 boemeltreintjes door de besneeuwde bossen.

Skiën in Wildschönau

De kleinere gebieden Niederau, Oberau en Roggenboden zijn perfect voor de beginnende skiërs en families met kleine kinderen. In deze plaatsen kun je een puntenkaart kopen waarmee je de liften kunt gebruiken. De duurdere skipas voor het gehele gebied heb je in dat geval niet nodig. Ook voor de allerkleinste kinderen is er een Kinderland waar de kinderen spelenderwijs vertrouwd kunnen raken met het skiën. De dorpjes zijn erg gezellig en hebben een oude sfeervolle dorpskern.

Kidsrun

Heb je meer uitdaging nodig, ga dan naar Auffach en neem de Schatzbergbahn I en Schatzbergbahn II naar boven. Ski via piste 6 naar de Hahnkopfbahn en neem de lift naar de top van de Schatzberg. Bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht over de bergen. Neem nog een aantal rode afdalingen en breng een bezoek aan de racing zone.

Daarna met de Hahnkopfbahn weer naar de top. In de Gipfö Hit op de top van de Schatzberg kun je heerlijk genieten een drankje en het eten met een prachtig uitzicht vanaf het zonnige terras.

Kafner - Ast

Daarna via piste 13 naar de verbindingslift om het laatste stuk met de gondel naar het skigebied Alpbachtal te gaan. Je kunt niet naar Inneralpbach skiën.

Skiën in Alpbachtal

In Inneralpbach en Reith im Alpbachtal is er voor de allerkleinste kinderen een Kinderland waar de kinderen spelenderwijs vertrouwd kunnen raken met het skiën. In Inneralpbach bij de Gmahbahn ligt de Kidsrun met allerlei grappige figuren, golvende banen en steile bochten. In Reith im Alpbachtal ligt Kinderland Juppi Do waar kinderen met veel plezier de hindernisbanen en diverse trails kunnen nemen en op hun ski’s kunnen slingeren door het bos.

Kindvriendelijk gebied
Kindvriendelijk gebied

In Inneralpbach neem je de Pöglbahn naar boven en piste 50 naar Brandegglift. Deze lift brengt je naar de top van de Gmahkopf op 1.900 meter. Hier kun je op de piste een speedcheck doen. Wie gaat het snelst de piste af? Na deze wedstrijd kun je via piste 43 en 42 een zeer lange afdaling maken naar het dal. Neem de Wiedersbergenhornbahn I en Wiedersbergenhornbahn II weer helemaal naar boven.

Verbindingen in Ski Juwel

Vanaf hier ga je met de Kohlgrubenlift naar boven en neem je piste 52 naar de Hornbahn 2000 om naar het hoogste punt 2.032 meter in dit gebied te gaan. In de gezellige hut Hornalm kun je lekker genieten van een drankje of iets lekkers eten met uitzicht op de Wiederberger Horn van 2.128 meter. Geniet hierna nog van de verschillende rode pistes rondom deze lift.

Voor de beginnende skiër is het mogelijk om via de blauwe pistes 58 en 52 naar de lift Gmalbahn te skiën. Heb je nog voldoende tijd over neem dan de Gmalbahn naar boven en neem de pistes 50, 52, 47a en 47 of 47b naar Inneralpbach om terug te gaan naar Wildschönau.

Schitterende pistes
Schitterende pistes

Zorg dat je op tijd (uiterlijk 16:30 uur) bij de verbindingslift bent, want anders moet je in 50 tot 60 minuten met de bus of taxi terug naar Auffach. Neem de verbindingslift I en verbindingslift II en daarna kun je via pistes 5, 2 en 1 helemaal terug skiën naar Auffach. Onderweg kom je langs de sfeervolle berghut Koglmoos en Schirmbar Koglmoos.

Meer over Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau

Overweeg je een wintersportvakantie naar dit skigebied. Check dan onze subpagina over Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Hier vind je informatie over de verschillende dorpen in dit gebied en kun je bijvoorbeeld de accommodaties, pistekaarten en webcams bekijken.

Auteur: Olaf

Van jongs af aan sta ik op de ski's en ga ik graag regelmatig naar andere skigebieden om op ontdekking uit te gaan. Op de berg en in de sneeuw ben ik in mijn element. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg