Skikleding wassen

Wintersportkleding wassen
Wintersportkleding wassen

Kan ik zomaar mijn skipak wassen? En mag ik alle wintersportkleding op dezelfde manier wassen? Dit is een vraag die regelmatig aan ons gesteld wordt. Zeker de afgelopen weken, omdat de meeste mensen ondertussen op wintersport geweest zijn en de kleren weer opbergen voor de volgende winter.

Laten we beginnen met het meest simpele antwoord; ja, je moet nu en dan je skikleding wassen. Vaak draag je de kleding een hele week en trotseert de kleding menig transpirerend uurtje op de piste en voor en na het skiën kan het er ook 'warm' aan toe gaan. Het is dus erg onhygiënisch om je skikleding niet te wassen. Los daarvan komt er nog eens wat vuiligheid op je pak tijdens een skidag. Denk hierbij aan de kersentroep bij de wienerschnitzel en een druppende lift met smeer waar jij natuurlijk precies onder bent gaan zitten. En dan hebben we het nog niet eens over de 'viezigheid' dat je skipak tijdens de après-ski soms te verduren krijgt.

Dat gezegd hebbende zijn er wel een paar zaken waar je aan moet denken wanneer je de wintersportkleding in de was doet.

Lees de wasvoorschriften

Kan het simpeler? Nee, maar het is wel het beste antwoord. In de wasvoorschriften staan de regels om te wassen die voor jouw kledingstuk van toepassing zijn. In de regel houdt dit vaak het volgende in:

  • Sluit alle zakken van je skipak voor je deze in de wasmachine doet. Zeker de zakken met een ritssluiting (ivm schade aan je pak).
  • Was de kleding op 30 graden.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel.
  • Zorg ervoor dat je geen wasverzachter toevoegt aan de wasbeurt.
  • Spoel de kleding na het wassen nog een keer extra uit. Bij voorkeur met de hand, om zoveel mogelijk zeepresten te verwijderen.
  • Droog de kleding aan de lucht in nooit in de droger.
  • Bij voorkeur niet strijken, maar is je skipak te gekreukeld, dan kun je het licht strijken op een laag ijzertemperatuur om de waterdichte werking weer te herstellen.
  • Vouw je pak nooit op wanneer deze nog vochtig is. Dit is een belangrijk punt.

De wat duurdere skipakken hebben van zichzelf een herstellende waterafstotende werking. Dat houdt in dat het materiaal waar je pak van gemaakt is, inclusief de voering en de binnenkant van je jas en pak, na een wasbeurt nog steeds de waterafstotende werking heeft.

Ben je er niet zeker van dat jouw skipak een eigen waterafstotende werking heeft, dan kun je voor 11 euro een kopen. Check hier de spuitbus van Hey Sport voor meer informatie of als je deze direct wilt aanschaffen. Niet alleen voor je wintersportkleding maar ook voor andere Outdoortextiel.

Skikleding wassen

Bovenstaande geldt voor de meeste type wintersportkleding en skipakken. Elk kledingstuk heeft natuurlijk zijn eigen wasvoorschriften. Wollenkleding en Donskleding vragen weer een andere aanpak. Sokken moeten worden weer anders worden gewassen dan mutsen en handschoenen is weer een andere tak van sport, zeker als ze van leer zijn.

Mochten er vragen zijn. Schroom niet. Je kunt ons via de whatsapp bereiken op: 085-7738377 of via de email op: redactie@wintersportlive.nl

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen