Volgende week winter in de Alpen

Winter in de Alpen
Winter in de Alpen

Op het moment kennen de Alpen de warmste dagen van deze winter tot nu toe. En het zouden wel eens de warmste dagen van de hele winter kunnen gaan worden. Enkele dagen geleden is het lenteweer begonnen en daar komt nog even geen verandering in. Alhoewel a.s. donderdag er wat sneeuw wordt verwacht boven de 1300 meter.

Maar de dagen er voor en er na worden warm, zo niet heet ! 13 graden in de dalen is geen uitzondering voor alle Alpenlanden en zelfs op 2000 meter is het ruim boven nul.

Maar daar lijkt verandering in te komen. Vanaf dinsdag 6 februari zijn de weerkaarten het tot nu toe met elkaar eens... Het wordt koud ! Een brede strook koudere lucht stroomt vanuit het noord westen Europa binnen en bereikt de Alpen op dinsdag 6 februari in de ochtend.

Donderdag 1 februari

Maar even terug naar a.s. donderdag. Een kortstondige storing zorgt a.s. donderdag voor temperaturen in de alle Alpenlanden die tijdelijk wat lager liggen dan de dagen ervoor en erna, waardoor de 0-gradengrens schommelt tussen de 1200 en 1600 meter. Dit mini koufrontje gaat gepaard met neerslag en zal in de regel zorgen voor vlokken boven de 1200 meter en regen in de dalen onder de 1200 meter.

Vanaf dinsdag 6 februari

Het is nog wat ver weg en een prognose voor over 8 dagen valt dan ook direct in de categorie "eerst zien en dan geloven", maar het lijkt er daadwerkelijk op dat vanaf dinsdag 6 februari de winter in ieder geval voor een paar dagen weer volledig terug is. De temperaturen dalen naar -8 graden op 1500 meter waardoor het ook in de dalen aanzienlijk zal vriezen en in de hoger gelegen skigebieden erg koud wordt met temperaturen tot -15 op 2800 meter.

Met veel sneeuw

Deze koudere lucht brengt ook een hoop neerslag met zich mee. Vooral Oostenrijk en Zwitserland kunnen zich opmaken voor een prima pak verse sneeuw tot aan de dalen. De Italiaanse en Franse Alpen liften wel mee op de kou, maar hier valt nauwelijks neerslag.

Het is en blijft een lange termijn voorspelling en de tijd zal het leren of de weermodellen zich houden aan de huidige prognose. Maar het is een waarschijnlijk scenario die zo vlak voor de voorjaarsvakantie meer dan welkom zou zijn. Fingers Crossed.

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen