Nu nog groen, na het weekend wit

Obertauern, 13 november 2022
Obertauern, 13 november 2022

Niet alleen in Nederland is het (te) warm voor de tijd van het jaar, ook de skigebieden in de Alpen zouden het niet erg vinden als het een paar graden kouder zou worden en het witte goud naar beneden komt dwarrelen. Het lijkt er op dat aan die wens gehoor wordt gegeven vanaf deze week. Het wordt aanzienlijk kouder in de Alpen en diverse Alpenlanden mogen een mooie laag verse sneeuw verwelkomen in de komende 7 dagen.

De afgelopen 2 weken was het veel te warm in de Europa, waardoor bijvoorbeeld het skigebied van Les Trois Vallees de seizoensstart noodgedwongen heeft moeten verschuiven en waardoor de FIS World Cup in Zermatt geen doorgang kon vinden door sneeuwgebrek. Maar daar lijkt vanaf deze week verandering in te komen.

Overigens is het op de Oostenrijkse pistes die hoger ligen dan 2600 meter nog best goed toeven. Deze gletsjergebieden maken nog dankbaargebruik van de sneeuw die circa 1,5 week geleden is gevallen. Zo zijn er op de hoogste pistes van Sölden al 10 liften geopend en staat de teller al op 107 cm sneeuw. Op de Rettenbach Gletsjer was het gister met een strak blauwe lucht een perfecte wintersportdag.

Rettenbach Gletsjer, 14 november 2022

Hier is in de afgelopen nacht al een centimeter op 10 bijgevallen. Maar niet alleen in Sölden sneeuw het, vooral in de Franse Alpen valt er de komende 24 uur een laagje sneeuw van circa 15 centimer rond de wintersportdorpen van Val Thorens en Tignes en vlak over de grens in Italië in de skigebieden van Valle d’Aosta.

Na woensdag 16 november

Vanaf aanstaande woensdag wordt het dan eindelijk echt winter. De 0-gradengrens daalt verder tot circa 1400 meter en elke dag is er een grote kans op aanzienlijke neerslag. Alleen de dalen onder de 1000 meter blijven voorlopig nog groen, maar alle skigebieden met pistes boven de 1200 meter mogen zich op maken voor de eerste sneeuw van het seizoen die waarschijnlijk ook zal blijven liggen.

Vooral de skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk zijn deze week aan de beurt. En dan met name de skigebieden rond Serfaus, Sölden en de skigebieden in het Salzburgerland. Voor Frankrijk geldt dat de meeste sneeuw zal vallen rond de wintersportdorpen van Valmorel, Chamonix en Les Saisies.

Wil je zelf de webcams in de gaten houden om te zien hoeveel sneeuw er al gevallen is?

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.