Gezond(er) eten op wintersport

Gezond eten op wintersport
Gezond eten op wintersport

De wintermaanden staan weer voor de deur en de goede voornemens worden alvast gemaakt. Vol goede moed starten de meeste mensen straks weer massaal weer met gezonder eten, veel sporten en genoeg tijd voor zichzelf te nemen. En dan komt ook daar de heerlijkste vakantie van het jaar aan: wintersport!

Een lekker weekje hoofd leeg maken en genoeg beweging: dat zit wel goed dus. Maar hoe gaat het met het gezond(er) eten? Lukt het om dat ook op wintersport vol te houden?

Geniet met mate

Op wintersport ben je op vakantie en hoef je je natuurlijk echt niet zo ‘strikt’ te houden aan allerlei voedingsrichtlijnen die je jezelf hebt opgelegd. Sterker nog, je beweegt zo’n week genoeg, en je kunt heus wat extra calorieën binnen krijgen dan normaal, je verbrandt immers ook meer dan genoeg. Maar overdrijven is niet moeilijk op wintersport. Een halve liter bier (225 kcal), een warme chocolademelk met slagroom (260 kcal) en een apfelstrudel (560kcal) verder, zit je als vrouw gemiddeld al aan de helft van je dagelijkse caloriebehoefte.

En dan heb je je broodjes van je ontbijt, je goulash suppe als lunch en je pizza als avondeten nog niet gehad. Tel dat bij elkaar op en zonder dat je het al te gek doet, eet je elke dag ongeveer twee keer zoveel als je lijf nodig heeft. Tja… dán is het niet gek als je wat kilo’s zwaarder thuis komt.

Gröstl met spiegelei
Gröstl met spiegelei

Vervangen

Nogmaals, genieten moet kunnen, zeker op vakantie! Maar ga eens voor jezelf na van welke lekkernijen je nu echt het meest geniet en welke je prima kunt laten staan. Een kop warme thee in plaats van die chocolademelk warmt even goed op. En op de piste de alcohol vervangen door (soda) water, scheelt je ook al een hoop. Een schiwasser kun je misschien soms ook laten staan, want water lest immers even goed de dorst. En heb jij tussendoor vaak trek op de piste en scoor je daarom regelmatig een apfelstrudel als tussendoortje, neem dan misschien toch een (gezondere) reep mee.

Eiwitten

Veel van de maaltijden die we op wintersport kunnen eten, bestaan uit koolhydraten. Ook het Oostenrijkse ontbijtje bestaat vaak vooral uit de ‘semmels’ (harde broodjes). Juist in een week waarin we veel bewegen, zou het goed zijn wat extra te letten op onze eiwitinname. Een bijkomend voordeel van eiwitrijke maaltijden is dat deze goed vullen. Dat betekent overigens niet dat ik een voorstander ben van koolhydraatarm eten, want ook die hebben we (zeker als we veel bewegen) hard nodig!

Eet bijvoorbeeld ’s ochtends een goede portie yoghurt met wat muesli, of kies na het skiën voor een yoghurtje als tussendoortje. Een omelet als lunch is ook een mooie aanvulling. Ook in je repen voor op de piste zou je eens kunnen kijken naar het eiwitgehalte. Hoe hoger, hoe beter, want het is in zo’n week al lastig zat om genoeg eiwitten binnen te krijgen.

Eten wintersport

Deel je dag slim in

Probeer voor jezelf na te gaan hoe je dag eruit ziet. Heb je de vrijheid om je eigen ontbijt te maken? Start dan eens met een havermoutje in de ochtend. Die vullen goed, zijn lekker warm en je zit er uren van vol! Neem eventueel een reep mee voor op de piste. Ga je in je huisje lunchen? Kies dan voor volkorenbrood en eet een lekker eitje, het liefst met veel groenten ‘on the side’ of als boerenomelet. Op de piste is het soms lastiger. Weet je dat je ’s avonds nog uiteten gaat?

Italiaanse gerechten

Ben je een minder grote fan van salades dan zijn Italiaanse gerechten vaak ook een goed alternatief. Voor op de berg kun je heerlijke lasagnes en spaghetti's kiezen en voor in je appartement aan het einde van de skidag kun je op zoek naar een macaroni recept. Er zijn genoeg mogelijkheden te verzinnen om een vette hap te vermijden.

Hou daar bij je lunch dan rekening mee. Kies bijvoorbeeld voor een salade, een gepofte aardappel met groenten/salade, een soep (bv. Tomatensoep), of een omelet/uitsmijter. Na het skiën heb ik vaak reuzehonger. In plaats van de Milka-repen te verorberen en de après-ski in te duiken, eet ik vaak eerst een bakje yoghurt met een banaantje. Zo is mijn trek even écht gestild.

Al met al: neem het ook niet té serieus, geniet, maar sta stil bij wat je eet. Geniet ik hier echt van? Doen! Eet ik dit alleen omdat het ‘erbij hoort’? Misschien is er dan een alternatief? En oja: delen is de oplossing! Een halve apfelstrudel is even lekker!

Auteur: Fleur

Ik blog sinds 2016 voor Wintersport Live over algemene wintersport onderwerpen en als gepassioneerde synchroonskiër over Cool Movements. Het enige Demoteam in Nederland op professioneel niveau. Favoriete bestemmingen: Maria Alm