Rodelen in Wildkogel-Arena

Rodelen in Wildkogel-Arena
Rodelen in Wildkogel-Arena. Foto: © Wildkogel-Arena Neukirchen & Bramberg

Wildkogel Arena is een skigebied in het Oostenrijkse Salzburgerland. Het gebied ligt tussen de bekende skigebieden Zillertal Arena en Kitzbühel. Het gebied heeft ongeveer 75 kilometer aan piste, waarvan het grootste gedeelte blauw (35 kilometer) en rood (30 kilometer) is. In totaal vind je in Wildkogel Arena 20 liften die tussen Neukirchen en Bramberg liggen.

Het gebied is geschikt voor families, beginners en gevorderde, kortom een goede mix van pistes. Op de berg kan je genieten van de prachtige uitzichten op de toppen van de omliggende bergen in Hohe Tauern. Ondanks het feit dat Wildkogel Arena een perfecte bestemming is om te skiën of snowboarden zijn er in het gebied veel meer activiteiten te doen. Deze activiteiten zijn ook zeer geschikt voor mensen die niet skiën, maar wel graag leuke activiteiten in de sneeuw willen doen.

Denk bijvoorbeeld eens aan een sneeuwschoenwandeling door het Nationaalpark Hohe Tauern of langlaufen op de meer dan 30 kilometer loipen in de omgeving. De trekpleister in dit gebied zijn toch wel de rodelbanen, inclusief de langste rodelbaan van Europa. Want ondertussen is bij een wintersport het rodelen niet meer weg te denken. Zeker niet in de Wildkogel-Arena.

In totaal telt het gebied vier rodelbanen, waarvan de langste rodelbaan 14 kilometer is!

Rodelen in skigebied Wildkogel-Arena

Maar wat is rodelen nou precies……. Rodelen is eigenlijk een afdaling van een berg op een rodel (houten slee). Je zit op de rodel met de touwtjes in handen, met je voeten en gewicht stuur je de slee over de rodelbaan. Je kunt natuurlijk rodelen op een skihelling, maar op een echte rodelbaan is dat natuurlijk veel leuker. Rodelen is geschikt voor iedereen, voor jong en oud! Kinderen kunnen samen met de ouders op een slee, maar volwassenen kunnen ook samen op een slee. Je kunt natuurlijk ook alleen naar beneden glijden. Op hoge snelheid glij je naar beneden en ga je door de bochten terwijl de adrenaline door je lichaam giert. Je kunt zelf de snelheid bepalen en dat maakt het dus zo leuk. Na afloop is het gezellig om nog een lekkere warme chocolademelk te drinken in het restaurant bij de finish.

In Wildkogel Arena heb je de keuze uit vier verschillende rodelbanen. Je kunt ze natuurlijk ook allemaal doen. De langste rodelbaan in vind je in het dorpje Bramberg. Met de Smaragdbahn in Bramberg ga je naar een hoogte van 2.100 meter. Bovenaan deze lift vind je het begin van de rodelbaan en kan het avontuur beginnen. Kom je vanuit Neukirchen dan kan je met de Wildkogelbaan naar boven en daarna nog 10 minuutjes lopen naar de start van de rodelbaan. Je kunt ook in de avond rodelen, want ’s avonds wordt de baan verlicht. In de 14 kilometer overbrug je zo’n 1.300 hoogtemeters binnen 30 tot 50 minuten. Je kunt elke dag rodelen, maar let op je kunt tot 16:15 met de Smaragdbahn naar boven. Met uitzondering op vrijdag, dan is de lift tot 18:30 geopend. De rodelbaan is open tot 22:00, want daarna wordt hij klaar gemaakt voor de volgende dag. Je kunt je eigen rodelslee gebruiken, maar heb je die nou niet dan zijn er verschillende winkels in Neukirchen of Bramberg waar je een rodel kunt reserveren. Kijk bijvoorbeeld bij Sport2000, SportPro Bramberg of Rodeltreff.

De andere drie rodelbanen in Wildkogel Arena zijn iets korter, maar niet minder leuk! De Naturrodelbahn Stockenbaum is vijf kilometer lang en bevind zich in Neukirchen. Vanuit Neukirchen ga je me de Wildkogelbahn naar boven. Bij het mittelstation op 1644 meter stap je uit en kan je direct beginnen met de tocht. De familierodelbaan duurt ongeveer 10 tot 20 minuten en gaat richting Gasthof Stockenbaum. Daar is ook de finish van de rodelbaan.

Rodelen in Wildkogel met de familie

Natuurrodelbahn Neuhashof is drie kilometer lang. Deze rodelbaan start bij het mittelstation van de Smaragdbahn. De rodelbaan gaat richting gasthof Neuhaushof in de buurt van Bramberg. Na de finish kan je lekker wat drinken bij Neuhashof en daarna met de bus terug naar Bramberg.

De laatste rodelbaan is de Kühnreitrodelbahn van 1.5 kilometer lang. Deze kleine familierodelbaan ligt in het centrum van Neukirchen en is verlicht. Je kunt deze rodelbaan overdag en in de avond gebruiken. Net zoals bij de andere verlichte rodelbaan kan je tot 22:00 gebruik maken van de rodelbaan.

Als je gaat rodelen is het verstandig om de juiste kleding te dragen. Draag stevige schoenen met een stevige zool, bijvoorbeeld wandelschoenen of snowboots. Trek een skibroek en ski jas aan zodat je niet nat en koud wordt. Draag handschoenen die ervoor zorgen dat je handen droog blijven en je handen beschermen als je omvalt. Draag als laatste en helm voor de veiligheid en zet een bril op. Zo kan je de baan goed zien en voorkom je dat er sneeuw in je ogen komt.

Rodelen in Neukirchen

Voordat je gaat rodelen nog enkele tips: Je kunt natuurlijk alleen of samen op een rodel gaan zitten. Zorg dat je het touw in handen hebt, zodat je de rodel kunt besturen. Als je samen op de rodel zit houdt de achterste persoon de touwtjes vast voor de voorste persoon. Het makkelijkste is als je met één hand het touw vast houdt en met de andere hand de achterkant van de slee vasthoudt. Dat is de makkelijkste manier om te sturen. Ga je als volwassenen samen met een kind rodelen, dan kan het kind het beste voor zitten. Het kind kan de voeten het best op de voorkant van de slee plaatsen. De volwassenen of grootste kind is degene die moet remmen en sturen. Dat doe je door je voeten in de sneeuw te drukken. Als de rodelbaan vlak is zal je merken dat remmen makkelijker gaat dan dat het wat steiler is. Hoe harder je met je voeten in de sneeuw duwt hoe harder je remt. Gaat het echt te hard, dan kan je de slee optillen aan het touw. Je zal merken dat de achterkant van de slee in de sneeuw komt en dat je automatisch remt. Je moet niet te ver naar achter leunen, want anders kan je achterovervallen.

Het besturen van de slee doe je met je lichaam. Door simpelweg naar links en naar rechts te leunen. Leun je naar links, dan zal je merken dat je naar links gaat. Voor de rechterkant geldt hetzelfde. Op het moment dat je een scherpere bocht wil maken zet je je hak van je voet in de sneeuw. Als je naar rechts wil, moet je je rechtervoet gebruiken. Je kunt eventueel ook aan het touw trekken in de richting van de bocht.

Langste rodelbaan van Oostenrijk

Nu je dit hebt gelezen ben je helemaal op de hoogte van rodelen. Ik zou iedereen aanraden om naar Wildkogel Arena te gaan en de langste rodelbaan van Europa af te dalen. De adrenaline kick is geweldig. Daarnaast is het een hele leuke activiteit voor gezinnen, families en vriendengroepen. Zelfs voor mensen die niet skiën of snowboarden kunnen op deze manier extra genieten van de vakantie. Hopelijk neem je de tips en tricks mee op avontuur. Veel plezier!

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg