Op wintersport naar Zuid-Tirol

Zuid-Tirol in Italië
Zuid-Tirol in Italië

Zuid–Tirol klinkt heel Duits, maar volgens de kaart ligt deze provincie in Italië. Hoe komt dat en waarom klink alles in deze provincie Duits? De regio Zuid–Tirol is gelegen in het noorden van Italië, op de grens met Oostenrijk en je kunt er perfect wintersporten. Maar het verhaal van Zuid–Tirol is een complex deel van de geschiedenis van Italië.

In deze regio zijn er veel culturele en politieke invloeden. Vroeger waren het Oostenrijkse Tirol en Zuid–Tirol een samengevoegde regio. Er was nog helemaal geen sprake van een provincie Zuid–Tirol. In de tijd van het Romeinse Rijk maakte de provincie deel uit van de provincie Raetia. Na de val van het Romeinse Rijk, in de Middeleeuwen, werd het gebied verdeeld tussen twee heersers. In deze tijd werd Zuid–Tirol bestuurd door het Oostenrijkse keizerrijk. Deze periode bracht een sterke Duitse culturele invloed in de regio met zich mee. Veel Habsburgers, zoals ze heette, spraken Duits en namen de cultuur en taal uit Oostenrijk mee naar Zuid–Tirol.

De geschiedenis van Zuid-Tirol

Tijdens de eerste wereldoorlog veranderde de situatie in Zuid–Tirol. In 1919 werd het verdrag van Saint-Germain gesloten. Hierin stond dat Zuid–Tirol zou worden overgedragen aan Italië. Dit is dus een belangrijke verandering in de Italiaanse geschiedenis. De verschuiving leidde tot een complexe verandering. Het grootste gedeelte van de toen nog Oostenrijkse bevolking werd ineens inwoner van Italië.

De eerste jaren bleef de voertaal in Zuid–Tirol nog steeds Duits, omdat de meerderheid van de bevolking Duits sprak. Het merendeel van de inwoners van Zuid–Tirol beschouwde zich als inwoner van het Oostenrijkse Tirol. De tweede wereld  oorlog brak een aantal jaren later uit. Tijdens de tweede wereldoorlog was Zuid–Tirol opnieuw het middelpunt. Het was namelijk het grensgebied tussen Italië en nazi-Duitsland. Na de oorlog werden de grenzen van Zuid–Tirol definitief vastgesteld. Er volgde een periode van culturele en politieke veranderen.

wintersport sankt ulrich in Zuid-Tirol

Om de Duitse invloeden te kunnen behouden is in 1972 het Autonomiestatuur ingevoerd. In dit statuut staat onder andere dat de bevolking, ook al zijn ze in minderheid, het recht heeft om Duits te spreken. Dit geeft de lokale bevolking de mogelijkheid om de culturele identiteit te behouden. Het leuke van het statuur is dat de regio een eigen bestuur kon oprichten die zelf zijn eigen wetgeving en beleid kon ontwikkelen. Dit heeft mede de basis gelegd voor het feit dat er nu nog steeds Duits wordt gesproken in Zuid–Tirol. De verklaring van de vele Duitse dorpen is hieraan af te leiden. De verschillende dorpen vormen levendige gemeenschappen waar de tradities, muziek en voeding typisch Duits zijn.

Tegenwoordig wordt er in Zuid–Tirol zowel Italiaans als Duits erkent als officiële taal. Het is een tweetalige provincie, wat dan weer een uniek kenmerk is voor deze regio. Het Italiaans is inmiddels de officiële taal van het bestuur, maar de bevolking spreekt veelal Duits in het dagelijks leven. Er is een leuke mix ontstaan van Oostenrijkse en Italiaanse invloeden. Als je op vakantie bent in Zuid–Tirol zie je dit bijvoorbeeld terug in de gerechten die worden geserveerd. De Oostenrijkse strudel staat naast de Italiaanse pizza. De feesten in Zuid–Tirol zijn gebaseerd op zowel de Duits als Italiaanse tradities.

Op wintersport naar Zuid-Tirol

Een Zuid–Tirol zijn er een aantal verschillende prachtige steden die elk hun eigen charme hebben. In deze grote steden is er veelal een deel van de geschiedenis van Zuid–Tirol te zien. Enkele van de belangrijkste steden zijn: Bozen (Bolzano), Meran (Merano), Brixen (Bressanone) en Bruneck (Brunico).

wintersport wolkenstein in Zuid-Tirol

Zuid–Tirol is ook een paradijs voor wintersportliefhebbers. Er zijn tal van skigebieden die geschikt zijn voor skiërs en snowboarders van alle niveaus. In Zuid-Tirol liggen de wereldberoemde Dolomieten. In de Dolomieten vind je 15 bergen die boven de 3000 meter uitsteken, wat het automatisch zeer geschikt maakt voor de wintersport.

Wanneer je van wintersport houdt, moet een bezoekje aan Zuid-Tirol absoluut op je "things to visit" lijst komen te staan. Enkele bekende skigebieden zijn: 3 Zinnen Dolomites, Alta Dabia Dolomites, Gitschberg Jochtal, Kronplatz, Skiworld Ahrntal en Val Gardena.

wintersport gais in Zuid-Tirol

Naast skiën en snowboarden biedt Zuid–Tirol een breed scala aan winterse activiteiten. Zuid–Tirol heeft goed onderhouden langlaufloipes die door de prachtige landschappen slingeren. Verken de natuur met bijvoorbeeld een paar sneeuwschoenen. Geniet van opwinding en snelheid op een van de rodelbanen. Dit is echt een geweldige activiteit voor het hele gezin.

We kunnen dus concluderen dat Zuid–Tirol een rijke geschiedenis heeft. De Duitse invloeden zijn te verklaren en dat maakt de regio in Italië zo speciaal. Of je nu van wintersport, de bergen, cultuur of geschieden houdt, Zuid–Tirol heeft het allemaal. Het is een plek waar het verleden naast het heden leeft en waar tradities samenkomen in een mix van diversiteit.

Auteur: Emma van der Velden

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete skigebieden: Damüls-Mellau, Ski Arlberg