De mooiste skigebieden van Oostenrijk

Mooiste skigebieden - Ötztal Arena
Mooiste skigebieden - Ötztal Arena

20 nov. 2022

Emma

Skigebieden Magazine

Oostenrijk is hét land van wintersport, klassieke muziek en Wienerschnitzel. Bijna elke Nederlander zal Oostenrijk als wintersport land opnoemen. Dat is ook niet zo gek, want ongeveer 50% van de Nederlanders gaat naar Oostenrijk voor een wintersportvakantie. Het aanbod skigebieden is hier heel groot, er zijn meer dan 100 verschillende skigebieden in deelstaten Tirol, Voralberg, SalzburgerLand, Karinthië, Stiermarken, Oberösterreich en Niederösterreich.

Oostenrijk heeft zijn populariteit te danken aan de grote diversiteit in pistes. Er zijn gebieden die zeer geschikt zijn voor beginners, maar ook gevorderde wintersporters vinden voldoende uitdaging. Er zijn off-piste mogelijkheden en in de grote gebieden zijn er prachtige tochten te maken. Het skigebied in Alberschwende, Voralberg is het kleinste skigebied van Oostenrijk. Dit gebied telt slechts drie kilometer piste. Ski Arlberg is het grootste aaneengesloten gebied van Oostenrijk met maar liefst 303 kilometer aan piste.

De dorpjes in Oostenrijk zijn zeer divers van traditioneel tot hyper modern. Over het algemeen wordt er door de gebieden veel geïnvesteerd in de modernste liften om een zo optimaal mogelijke vakantie aan te kunnen bieden. Aan het eind van de dag is er een groot scala aan après-ski barretjes. In de lokale schirmbar kan je genieten van de muziek en heerlijke Schnaps. Dit zijn de mooiste skigebieden in Oostenrijk voor de echte kilometervreters. Vanwege de vele mogelijkheden zijn deze gebieden voor elk type wintersporter geschikt.

Snow Space Salzburg

Skigebied Snow Space Salzburg is een zeer geliefde bestemming voor een wintersportvakantie. Het bekendste dorp onder de Nederlandse wintersporter is waarschijnlijk Flachau, maar Wagrain hoort zeker tot een goede tweede. Het skigebied Snow Space Salzburg ligt in het SalzburgerLand en behoorde vroeger met 'slechts' 120 km piste niet tot de grootste skigebieden van Oostenrijk. Na uitbreiding en verbindingen met omliggende skigebieden is Snow Space Salzburg gegroeid.

Mooiste skigebieden - Snow Space Salzburg
Snow Space Salzburg

Ondertussen telt het skigebied in totaal 210 pistekilometers. Alle kanten van het skigebied zijn makkelijk en snel te bereiken. De dorpen in Snow Space Salzburg liggen niet allemaal even hoog. Flachau en Wagrain liggen rond de 900 meter hoogte en zijn daardoor redelijk sneeuwzeker. Flachau staat bekent om zijn goede après-ski mogelijkheden, in Wagrain en Sankt Johann zijn de après-ski barretjes in kleinere aantallen aanwezig en heerst er vooral een familiaire sfeer.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Door het grote aantal pistekilometers hoeft geen dag in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental hetzelfde te zijn. Het gebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental ligt niet ver van de Duitse grens, net voorbij de steden Wörgl en Kufstein. Het totale gebied telt maar liefst 270 pistekilometers en is daarmee één van de grootste skigebieden van Oostenrijk. In het SkiWelt heerst overal een gemoedelijke sfeer, waar een prima balans is gevonden voor gezinnen met kinderen, maar waar ook de après-ski fanaten aan hun trekken komen.

Mooiste skigebieden - SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Kom je voor de rust, kies dan voor de plaatsen Brixen im Thale, Kelchsau, Itter of Hopfgarten im Brixental. Houd je wel van een feestje dan zijn Ellmau, Söll en vooral Westendorf goede bestemmingen.

Sölden - Ötztal Arena

Het skigebied van Sölden - Ötztal Arena is niet heel groot, met ‘slechts’ 144 km aan piste behoort het zeker niet tot één van de grotere skigebieden. De ligging en de après-ski mogelijkheden zijn uniek in zijn soort en compenseert dit meer dan. Het skigebied Sölden - Ötztal Arena heeft een luxe en mondaine uitstraling, dat zeker niet bekend staat als een goedkoop wintersportgebied. Sölden - Ötztal Arena ligt boven de dorpen Sölden en Hochsölden, waarbij Sölden verre weg het grootst en het bekendst is. In Sölden vind je een groot aantal accommodaties in alle vormen, maten en types met een kuur aan après-ski barretjes en clubs waar je tot in de vroege kunt feesten.

Mooiste skigebieden - Sölden
Sölden

Maar wanneer je niet alleen voor de après-ski komt, maar vooral voor het skigebied ben je hier absoluut ook aan het juiste adres. Uniek zijn de hoge toppen van het gebied. Je kunt hier tot boven de 3000 meter skiën en er zijn twee gletsjers die vanaf oktober tot en met mei geopend zijn.

Serfaus-Fiss-Ladis

Ski-Dimension Serfaus-Fiss-Ladis, zoals het skigebied officieel heet telt 214 kilometer aan piste. De dorpen en de pieken liggen hoog, er zijn veel zonuren en met meer dan 200 kilometer aan pistes hoef je je geen moment te vervelen. Serfaus is het grootste en meest bekende dorp van het skigebied en ligt hemelsbreed circa 20 kilometer van de Zwitserse grens verwijderd. Het skigebied staat bekend om de kind vriendelijkheid. Ondanks dat het skigebied veel besteedt aan kind vriendelijkheid, heeft het toch veel uitdagende rode en zwarte pistes en is de après-ski er erg gezellig. Uiteraard worden de gevorderde wintersporter en oudere kinderen niet vergeten.

Mooiste skigebieden - Serfaus-Fiss-Ladis
Serfaus-Fiss-Ladis

De dorpen in het gebied liggen tussen de 1200 en 1450 meter hoogte en dit is voor Oostenrijkse begrippen vrij hoog. Hierdoor is het gebied zeer sneeuwzeker. Je kunt tot ruim 2800 meter skiën en het skiseizoen loopt van half december tot half April.

Ski Arlberg

Eén van de meest bekende en geliefde superskigebieden in Oostenrijk is Ski Arlberg. Dit skigebied is gelegen in twee deelstaten en telt maar liefst 303 kilometer aaneengesloten pistes. Dat maakt Ski Arlberg het grootste aaneengesloten skigebied in Oostenrijk. Het skigebied heeft pistes op alle moeilijkheidsniveaus en ook ongekende off-piste mogelijkheden, met maar liefst 200 kilometer deepsnow runs. Door de omvang van het gebied is het niet een voor de hand liggende beginners bestemming maar er zijn voldoende blauwe pistes op mooie zonnige hellingen.

Mooiste skigebieden Oostenrijk - Ski Arlberg
Ski Arlberg

Ski Arlberg is naast groot ook bijzonder sneeuwzeker. In Sankt Anton, een van de bijbehorende dorpen, valt op het gebied van après-ski heel veel te beleven. Neem wel je portefeuille mee want goedkoop is een avondje uit hier niet, maar er is heel veel keuze in allerlei soorten kroegen, bars, cafés, discotheken en clubs. Direct na het skiën en voor het avondeten kun je terecht bij bijvoorbeeld Mooserwirth.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën.
Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg