Bijzondere Europese wintersportbestemmingen: Sierra Nevada

Wintersport in Sierra Nevada
Wintersport in Sierra Nevada

De meeste Nederlanders kiezen een van de Alpenlanden als wintersportbestemming. Oostenrijk is veelal favoriet, maar Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië zijn ook veel gekozen wintersport bestemmingen. Elk land heeft zo zijn charme.

Naar Oostenrijk ga je voor de levendige après-ski, naar Italië voor het heerlijke en tevens zeer betaalbare eten, en naar Zwitserland voor een luxe vakantie. Maar wat nou als je dat nou allemaal wel eens gezien hebt? Dan kun je naar andere Europese bestemmingen gaan. Dan kun je naar andere Europese bestemmingen gaan. Een van deze bestemmingen is naar Sierra Nevada in Spanje. Dit is een bergketen in Andalusië waar een middelgroot skigebied ligt.

In Spanje schijnt altijd de zon

Spanje?! Ja, Spanje. Bij Spanje denkt men al snel aan de zon en de zee, tapas, ibericoham, olijfolie… maar in Spanje kun je ook prima skiën! In de Pyreneeën en in Andalusië valt er prima te skiën. De Pyreneeën zijn wel ver rijden, maar in Andalusië is een skigebied dat zeer eenvoudig met het vliegtuig te bereiken is. Het gebied heet Sierra Nevada en ligt in Andalusië en in de buurt van de stad Granada. Hier is ook een luchthaven, waarna je ongeveer een uurtje moet rijden.

Spaanse wintersport is wel een beetje anders dan bijvoorbeeld de Oostenrijkse. Grote hossende menigtes dansen op foute muziek zul je niet zo snel tegenkomen. Spanjaarden zelf zijn al snel blij met een drankje en een hapje. Wat dat betreft is het te vergelijken met Italië. Veel Spanjaarden uit de omliggende steden komen in de weekends en de vakanties naar dit skigebied, ook dat is te vergelijken met Italië.

Sierra Nevada is onder de Nederlanders wat minder bekend, maar de Engelsen weten het al jaren te vinden. Zij moeten immers toch vaak in het vliegtuig stappen voor een wintersport, dus of je dan 1, 2, 3 of 4 uurtjes moet vliegen, dat maakt dan niet zo’n verschil. Het sfeertje in Spanje is gewoon anders dan in de Alpen.

Pistes van Borreguiles
Pistes van Borreguiles

Skigebied Sierra Nevada

Met Sierra Nevada wordt eigenlijk een bergketen bedoeld. En het daarbij behorende skigebied bevat de dorpen Pradollano (2100m) en Borreguiles (2600m).  Maar in de volksmond wordt gewoon de aanduiding Sierra Nevada gebruikt, wat overigens besneeuwde bergketen betekent.

Het skigebied van Sierra Nevada ligt tussen de 2100m en de 3396m hoog. In vergelijking tot bijvoorbeeld gebieden in Oostenrijk is dit vrij hoog. Dit maakt het dan ook een relatief sneeuwzeker skigebied, zeker nu er ook kunstmatige besneeuwing is. het skigebied omvat ongeveer 105 km piste, verdeeld over groene, blauwe, rode en zwarte pistes. Er zijn 22 liften, waarvan slechts 1 sleeplift en 4 lopende banden voor de beginners.Er is een funpark en er zijn 350 sneeuwkanonnen en het skiseizoen loopt ongeveer van eind november tot medio April, dat kan een beetje variëren, afhankelijk van de sneeuwval en de daarbij behorende pistecondities.

Sierra Nevada biedt ook off-piste mogelijkheden, maar doe dit nooit zonder een gids. En ongelukken en verwondingen die men buiten de piste oploopt, vallen niet onder de verzekering van de skipas. Dit staat nadrukkelijk op verschillende websites vermeld.

Pistekaart Sierra Nevada
Pistekaart Sierra Nevada

De reis ernaartoe

Maar hoe kom je nou vanuit Nederland naar dit skigebied? Met het vliegtuig. De Sierra Nevada ligt eigenlijk tussen 3 grote steden in, Granada, Málaga en Córdoba. Granada ligt het dichtst bij, op ongeveer een uurtje met de auto rijden, en vanaf Córdoba en Málaga is het ongeveer 3 uurtjes rijden.

Er vertrekken vluchten vanuit Amsterdam en Rotterdam, en een retour voor 2 volwassen en 2 kinderen in de winter kost ongeveer 800 euro. De vlucht duurt dan inclusief overstap zo’n 5 uur in totaal. En dan nog een uurtje rijden naar het skigebied zelf. Je kan een auto huren, maar dat is voor de wintersport niet heel efficiënt, maar er zijn ’s winters genoeg taxidiensten of hotels die transfers van de luchthaven naar het skigebied regelen. Al met al is dat dus te vergelijken met een autorit naar de Alpen.

Accommodaties, skischool, liftpas, skihuur, restaurants, andere activiteiten.

Er zijn hotels en appartementen in allerlei prijsklassen. In totaal kent het skigebied een honderdtal appartementen, 14 hotels, een aparthotel, een bed and breakfast en een hostel. Iedereen kan dus wel iets vinden! Jong, oud, luxe of iets meer basic. Alles is mogelijk. Qua restaurants is het vergelijkbaar, er zijn self-service restaurants die goed vullende maar simpele gerechten aanbieden, maar ook de meer luxere restaurants met bediening die meer aan fine dining doen.

Er is onder andere een Engelse Skischool, met Engelssprekende skileraren. 5x2 uur privéles kost zo’n 400 euro. En in groepsverband ongeveer de helft. Een skipas voor een volwassene voor 6 dagen (zondag tot en met vrijdag) kost ongeveer 240 euro. Er zijn speciale tarieven voor kinderen, adolescenten, en senioren. Het huren van ski’s, schoenen en skistokken voor een volwassene kost ongeveer tussen de 80 en 140 euro, afhankelijk van de categorie materiaal waar je uit kiest.

Er is een bruisend nachtleven, dat niet te vergelijken is met de Oostenrijkse après-ski, maar wel zeer levendig is. De meeste bars gaan open tussen 22.00 en 23.00 's avonds, dus dat wil al wat zeggen.

Natuur & omgeving

Qua natuur is dit bergmassief echt wel anders dan de Oostenrijkse of Zwitserse Alpen. Ik vind het nog het meest te vergelijken met de Plan Maison in Cervinia (Italië) en bijvoorbeeld het hoge deel van La Plagne (Frankrijk). Je zit boven de bomengrens, dus vrij hoog, maar tegelijkertijd is het bergmassief vrij glooiend…het is dus een skigebied voor jong & oud en ook voor onervaren & (ver)gevorderd.

In het kort

Sierra Nevada, in Andalusië Spanje, goed bereikbaar met het vliegtuig, op een uurtje rijden vanaf de luchthaven in Granada. Hotels, appartementen, hostel, bed and breakfast. Engelssprekende skileraren, restaurants, dokterspost, verschillende activiteiten.

Vliegen voor 2 volwassenen en 2 kinderen, skiles voor 5 x 2 uur voor kinderen in groepsverband en materiaalhuur voor 6 dagen voor 2 volwassenen en 2 kinderen, en een skipas voor 2 volwassen en  2 kinderen voor 6 dagen kosten bij elkaar ongeveer 2300 euro. In gezinsverband is het dus zeker niet goedkoop, en zul je allicht eerder kiezen voor een bestemming in de Alpen. Maar als je samen bent, of met vrienden, dan is het een zeer interessante bestemming om écht eens naartoe te gaan

Handige links:
sierranevada.es/en
www.sierranevada.co.uk
www.andalucia.com/environment/protect/sierra-nevada.htm
www.snow-forecast.com/resorts/Sierra-Nevada

Auteur: Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live. Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee