Bijzondere wintersportbestemming: Schotland

03 augustus 2018
De meeste Nederlanders kiezen voor een wintersportvakantie in een van de Alpenlanden. Oostenrijk is favoriet, maar ook Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië zijn populaire bestemmingen. Elk land heeft zijn eigen charme: in Oostenrijk geniet je van de bruisende après-ski, in Italië van heerlijk en betaalbaar eten, en in Zwitserland van een luxe vakantie.
Maar wat als je de bekende skigebieden inmiddels wel gezien hebt? Dan is het misschien tijd om andere Europese wintersportbestemmingen te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat Schotland vijf skigebieden heeft? Ze zijn weliswaar klein, met pistes van 11 tot 40 kilometer, waardoor het voor de meeste wintersporters niet ideaal is om in één gebied te blijven. Maar waarom niet van de gelegenheid gebruikmaken om er een roadtrip van te maken? Zo kun je meerdere skigebieden verkennen én onderweg genieten van de prachtige Schotse landschappen en bezienswaardigheden!
De skigebieden in Schotland
Schotland heeft vijf skigebieden, waarvan drie; The Lecht Ski Centre, Cairngorm Mountain en Glenshee Ski Centre, in het Cairngorms National Park liggen. Ze bieden respectievelijk 20, 30 en 40 kilometer aan pistes, en Glenshee staat bovendien bekend om zijn tourskimogelijkheden. Het wintersportconcept verschilt echter van wat we in de Alpen gewend zijn. De skigebieden liggen direct langs doorgaande wegen, met slechts enkele gebouwen in de buurt.
Ook de hoogtes zijn bescheiden: tussen de 300 en 1200 meter. Verrassend genoeg valt hier jaarlijks een vergelijkbare hoeveelheid sneeuw als in de Alpen, dankzij gunstige weersomstandigheden. De grotere skigebieden hebben vaak een klein funpark en een dagkaart kost ongeveer 30 pond.
De andere twee skigebieden, Glencoe en Nevis Range, liggen in de buurt van de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben respectievelijk 11 en 20 kilometer aan pistes, maar bieden ook volop off-piste mogelijkheden bij goede sneeuwval. In de buurt ligt Fort William, een gezellig stadje met een kasteel, historische forten en diverse wandelroutes. Hier vertrekt ook de beroemde stoomtrein die in de Harry Potter-films te zien is.
Het skiseizoen loopt van eind december tot eind maart, afhankelijk van de sneeuwval. De grotere skigebieden hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in moderne liften en sneeuwkanonnen om de sneeuwzekerheid te verbeteren.
Hoe kom je er?
De snelste manier om in Schotland te komen is een vlucht vanuit Amsterdam naar Inverness, die ongeveer twee uur duurt. Retourtickets kosten rond de 250 euro voor twee personen. Vanuit Inverness kun je een auto huren en een roadtrip maken door het Cairngorms National Park. Aviemore, dicht bij Cairngorm Mountain, ligt op slechts een uur rijden. Na een dag skiën kun je via de Glenlivet-distilleerderij naar The Lecht Ski Centre en vervolgens doorrijden naar Glenshee, het grootste skigebied van Schotland. Overnachten doe je in accommodaties langs de weg, want directe hotels aan de pistes zijn er nauwelijks.
Vanuit Glenshee kun je naar Dalwhinnie, bekend om zijn zachte whisky, of direct doorrijden naar de Nevis Range (ca. 2,5 uur rijden). Dit gebied is ideaal voor off-piste skiën bij goede sneeuwomstandigheden. Glencoe, eveneens een geweldige off-piste locatie, ligt in de buurt. Tot slot kun je Fort William bezoeken of dat tussen Nevis Range en Glencoe inplannen.
Een middelgrote huurauto kost ongeveer 200 pond per week (circa 240 euro), maar let op: de minimumleeftijd voor autohuur is 26 jaar. Controleer voor vertrek de sneeuwcondities en bedenk een alternatief plan, bijvoorbeeld een bezoek aan het sfeervolle Inverness.
Accommodaties, voorzieningen en andere activiteiten
In de Schotse Hooglanden zijn veel lodges, bed & breakfasts en pubs te vinden. De skigebieden zelf hebben weinig accommodaties, maar met een huurauto zijn de afstanden goed te overbruggen. Restaurants vind je meestal bij de liften, maar après-ski zoals in de Alpen ontbreekt.
Elk gebied heeft skischolen en skiclubs die kleine evenementen organiseren. Een groepsles van twee uur kost rond de 25 pond. Skimateriaal is ter plaatse of online te huren, wat wordt aangeraden vanwege mogelijke drukte. De kosten voor ski’s, schoenen en stokken bedragen circa 22 pond per dag.
Natuur & omgeving
De Schotse Hooglanden kenmerken zich door glooiende heuvels, graslanden en verspreide bosjes, zonder de hoge naaldbossen die je in de Alpen ziet. De pistes zijn niet ontstaan door grootschalige ontbossing en de liften liggen vaak naast elkaar op de hellingen. De omgeving is adembenemend en biedt volop mogelijkheden voor uitstapjes naar kastelen, whisky-distilleerderijen en schilderachtige dorpen.
In het kort
Schotland is een verrassende wintersportbestemming! Vlieg naar Inverness, huur een auto en maak een roadtrip langs vijf kleinschalige skigebieden. Geniet van de prachtige natuur, off-piste mogelijkheden en bezienswaardigheden, zonder de drukte en après-ski van de Alpen.
Check ook de website van Visit Scotland voor meer informatie.

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live. Favoriete skigebieden: Zermatt, Grächen, Saas-Fee
Meer artikelen over bijzondere wintersportbestemmingen:
De meeste Nederlanders kiezen voor de bekende Alpenlanden als wintersportbestemming. Oostenrijk blijft favoriet vanwege de gezellige après-ski, terwijl Italië vooral geliefd is om het heerlijke én betaalbare eten. Zwitserland staat dan weer...
Skipiste, gondelbaan en dalafdaling. Het zijn wellicht niet de eerste woorden die je te binnen schieten als je aan Israël denkt. Toch beschikt Israël over een alleraardigst ski- en snowboardgebied. Op een...
Wie op zoek is naar een unieke wintersportervaring buiten de gebaande paden, zou Georgië zeker moeten overwegen. Dit prachtige land in de Kaukasus biedt indrukwekkende skigebieden met ongerepte natuur, uitstekende sneeuwcondities en...