Bijzondere Europese wintersportbestemmingen: Schotland
03 augustus 2018
De meeste Nederlanders kiezen een van de Alpenlanden als wintersportbestemming. Oostenrijk is veelal favoriet, maar Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië zijn ook veel gekozen wintersport bestemmingen. Elk land heeft zo zijn charme.
Naar Oostenrijk ga je voor de levendige après-ski, naar Italië voor het heerlijke en tevens zeer betaalbare eten, en naar Zwitserland voor een luxe vakantie. Maar wat nou als je dat nou allemaal wel eens gezien hebt? Dan kun je naar andere Europese bestemmingen gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je in Schotland een 5 tal skigebieden hebt? Het zijn echter wel kleine skigebieden, van 11 tot 40km. Dus het zal voor de meeste mensen niet ideaal zijn om dan een in één zo’n skigebiedje te blijven. Maar je zou er wel een rondreisje/roadtrip van kunnen maken, en onderweg ook nog andere bezienswaardigheden bekijken!
De skigebieden in Schotland
Schotland heeft 5 skigebiedjes. 3 hiervan liggen in hetzelfde nationale park in de Schotse hooglanden, in het Cairgorms National Park; The Lecht Skicentre, Cairngorm Mountain en The Glenshee Skicentre. Deze hebben respectievelijk 20, 30 en 40 kilometer aan pistes. Glenshee biedt overigens ook prachtige tourski mogelijkheden! Het wintersportconcept is daar wel anders dan wij gewend zijn in de Alpen. Eigenlijk liggen alle skicentra gewoon langs een (doorgaande) weg. Er staan her en der wat gebouwen naast, of vlakbij langs dezelfde weg ernaartoe. De hoogte van de skigebieden is ook wezenlijk anders dan we van de Alpen gewend zijn; van ongeveer 300 meter tot ongeveer 1200 meter. En dan te bedenken dat sommige plekken in de Alpen daar pas beginnen! Toch valt er eigenlijk elk jaar een vergelijkbare hoeveelheid sneeuw als in de Alpen. Dat heeft met bepaalde luchtstromingen en lagedrukgebieden te maken. De grotere gebieden beschikken vaak ook over een (klein) funpark. De prijs van een dagkaart ligt rond de 30 pond.
De overige twee gebieden, Glencoe en Nevis Range liggen in de buurt van de hoogste berg van het Verenigd koninkrijk, de Ben Nevis. De gebieden bevatten respectievelijk 11 en 20km pistes, dat is wat beperkt, maar er zijn echter ook nog veel off-piste mogelijkheden als de sneeuwval toereikend is (wat best reëel is). Daar vlakbij ligt ook het leuke stadje Fort William, wat een belangrijk knooppunt is voor allerlei spoorroutes in de hooglanden, maar ook een kasteel heeft, en ook een aantal strategisch gelegen forten. Er starten overigens ook allerlei wandelroutes in Fort William. Het stadje ligt aan de voet van de Ben Nevis. Ook vertrekken er uit Fort William ook nog stoomtreinen, die onder andere in Harry Potterfilms zijn gebruikt. Het skiseizoen in deze gebieden loopt ongeveer van eind december tot eind maart, maar dit is best een beetje variabel als er juist wel heel veel of juist weinig sneeuw valt. Op de meeste website staat dan ook ‘When it Snows - When it's Gone: 1000 – 1600h’ als openingstijd! De grotere gebieden hebben de laatste jaren geïnvesteerd in wat meer moderne liften, en ook in sneeuwkanonnen, wat de sneeuwzekerheid ten goede komt.
De reis ernaartoe naar Schotland
Het handigst is om vanuit Amsterdam naar Inverness te vliegen. Dit kost je ongeveer 2 uurtjes en 250 euro voor 2 retourtickets. Het concept roadtrip in de winter is met jonge kinderen allicht niet de meest prettige vorm van vakantie, vandaar dat we even uitgaan van 2 volwassenen. Tickets zijn dus niet erg duur…je kunt dan op de luchthaven een auto huren en dan door het Cairgoms National Park roadtrippen met je huurauto. Vanuit Inverness kun je naar Aviemore gaan, wat dichtbij de Cairngorm Mountain ligt, dit duurt ongeveer een uurtje. Hier kun je je prima een dagje vermaken op de ski, of met je snowboard. Vervolgens kun je (eventueel via de Glenlivet Distillery) naar The Lecht skicentre. Een bezoekje aan (een van de)/een distilleerderij is echt de moeite waard. Al is het maar om wat goodies voor thuis te scoren! Ook dit ritje duurt ongeveer een uur. Als je dan in The Lecht Skicentre hebt geskied vervolg je je weg naar Glenshee. Dit is het grootste skigebied van Schotland met zo’n 40km aan piste. Accommodaties heb je niet direct aan de piste, maar wel dichtbij langs de weg ernaartoe. Vanuit hier kun je naar Dalwhinnie, wat ongeveer anderhalf uur duurt. In Dalwhinnie is ook een whisky distilleerderij, met een zeer zachte en vriendelijk smakende whisky. Je kunt deze ook overslaan en direct doorgaan naar de Nevis Range, dat zal dan ongeveer tweeënhalf uur rijden zijn. Dit is een in een goede winter een hele geschikte locatie om off-piste te gaan. Vanuit hier kun je naar Glencoe waar de off-piste mogelijkheden ook erg leuk zijn. Als laatste kun je natuurlijk nog naar Fort William, of dat plak je tussen Nevis Range en Glencoe in. Een middelgrote auto (Skoda Octavia) huren voor een week kost ongeveer 200 pond. Met de huidige koers is dat best gunstig, omgerekend zo’n 240 euro. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat je 26 jaar of ouder moet zijn om een auto te mogen huren. Voordat je gaat boeken is het raadzaam om te bekijken hoe de sneeuwcondities zijn, of om een backupplan te hebben vanuit Inverness, wat overigens zelf ook een prachtige stad is met onder andere een kasteel.
Accommodaties, skischool, liftpas, skihuur, restaurants, andere activiteiten.
In heel de Schotse Hooglanden zijn tal van lodges en bed and breakfasts en pubs te vinden. In de skigebieden zelf is er meestal niet zoveel, maar de afstanden zijn niet groot en met een huurauto is het zeer goed te doen, en dat geldt ook voor de restaurants. Bij de meeste skigebieden is er onderaan de lift een groter restaurant. Qua après-ski is er ook niet zo veel te doen. De meeste skigebieden liggen echt een beetje in the middle of nowhere en hebben dus geen bruisend nachtleven. Elk gebied beschikt over 1 of meerdere skischolen, en vaak ook een skiclub die allerlei (kleine) evenementen organiseert, zoals skirennen. 2 uur groepsles kost rond de 25 pond. Elk gebied beschikt ook over materiaalverhuur, en vaak is dit zelfs al online te boeken. Ski’s, skischoenen en skistokken kosten ongeveer 22 pond per dag. Online boeken wordt enorm aangeraden omdat het soms onverwachts druk kan zijn.
Natuur & omgeving:
De Schotse hooglanden zijn hoog en glooiend, met veel bosjes en gras. Er zijn niet veel (hoge) (naald)bomen zoals we van de Alpen gewend zijn. De omgeving is schitterend, en wat een welkome bijkomstigheid is dat de meeste pistes NIET zijn ontstaan door bomenkap. De opzet van de gebieden is anders dan wij van de Alpen gewend zijn. Er liggen vaak een aantal liften naast elkaar op een helling, met verschillende (en vergelijkbare) pistes.
In het kort
Schotland, Schotse Hooglanden, vliegen naar Inverness en een auto huren, roadtrip, 5 skigebiedjes, accommodaties langs de weg, adembenemende omgeving en natuur, mogelijkheid tot uitstapjes naar andere bezienswaardigheden, geen wilde après-ski.
Handige links:
www.ski-glenshee.co.uk/
www.cairngormmountain.org/
www.lecht.co.uk/
www.glencoemountain.co.uk/
www.nevisrange.co.uk/
www.visitscotland.com/nl-nl/
www.skiclub.co.uk/
Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live. Favoriete skigebieden: Zermatt, Grächen, Saas-Fee