Nieuwe Oostenrijkse wet verbiedt alcohol in berghutten voor skiërs!

01 april 2025
In een verrassende zet heeft de Oostenrijkse overheid aangekondigd dat, met de invoering van een nieuwe verkeerswet, vanaf 1 oktober 2025 skiërs officieel worden aangemerkt als verkeersdeelnemers. Deze wetswijziging heeft verstrekkende gevolgen voor de wintersportindustrie en de populaire après-ski cultuur van het land.
1 april is een dag waarop mensen elkaar voor de gek houden met grappen en nepnieuws. De oorsprong is niet helemaal zeker, maar een veelgehoorde theorie is dat het teruggaat tot de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582, toen mensen die de oude kalender bleven volgen, werden uitgelachen.
Een van de meest opvallende maatregelen is het verbod op alcohol in berghutten voor skiërs die nog van plan zijn om na een drankje de berg af te gaan.
Skiërs als verkeersdeelnemers
De Oostenrijkse overheid heeft besloten om skiërs vanaf oktober te behandelen als verkeerdeelnemers, vergelijkbaar met fietsers, steppers, en wandelaars. De beslissing is ingegeven door de groeiende zorgen over veiligheid op de pistes en de toenemende drukte op populaire skigebieden, die naast skiërs ook andere vormen van verkeer moeten accommoderen.
Door skiërs als verkeersdeelnemers te registreren, kunnen de autoriteiten voortaan een uniform regelsysteem toepassen dat zorgt voor meer veiligheid voor iedereen op de berg. De wetswijziging verplicht skiërs zich voortaan aan de verkeersregels te houden en voorkomt dat ze, bijvoorbeeld na het nuttigen van alcohol, zich in gevaarlijke situaties begeven.
Het bierverbod en de gevolgen voor de après-ski
Een van de meest besproken onderdelen van de nieuwe wetgeving is het verbod op het drinken van alcohol in berghutten wanneer je daarna nog van plan bent om te skiën. Berghutten en restaurants op de berg zullen vanaf het nieuwe seizoen verplicht zijn om de verkoop van alcohol te beperken voor skiërs die hun bergafdalingen nog moeten maken. Bier, glühwein en andere alcoholische dranken zullen niet meer worden geserveerd aan skiërs die hun skipas nog niet hebben ingeleverd.
Na je biertje nog even een afdaling pakken is vanaf volgende winter verleden tijd.
Dit betekent een ingrijpende verandering voor de traditionele après-ski, die vaak gepaard gaat met gezellige drankjes na een dag skiën. Berghutten zullen zich vanaf oktober 2025 moeten aanpassen aan de nieuwe wet, en het lijkt erop dat de populaire ‘bier en schnaps’-cultuur in sommige gevallen tot het verleden behoort.
Een beloning voor verantwoord skiën
Om de nieuwe wetgeving aantrekkelijker te maken voor zowel toeristen als lokale skiërs, komt er een stimuleringsregeling. Voor elk non-alcoholisch drankje dat een skiër bestelt, ontvangt hij of zij aan het einde van de vakantie een korting op de skipas. De regeling is een poging om mensen aan te moedigen om verantwoorde keuzes te maken tijdens hun verblijf in de bergen. Skigebieden hebben de afgelopen jaren al steeds meer ingezet op non-alcoholische alternatieven zoals energiedrankjes, water, en koffie.
Wat dit extra aantrekkelijk maakt, is het systeem van terugbetalingen. Iedere skiër krijgt aan het einde van zijn of haar vakantie, naast de gebruikelijke ‘Pfand’ (de borg die men betaalt voor de skipas), €1 per non-alcoholisch drankje dat is genuttigd, terug op hun skipas. Deze terugbetaling wordt eenvoudig verwerkt door het scannen van de QR-code op de bonnetjes van de bestelde drankjes. Deze nieuwe regeling moet zorgen voor een evenwichtige balans tussen het stimuleren van verantwoorde keuzes en het behouden van de gezellige sfeer op de berg.
Veranderingen die de wintersport kunnen transformeren
De veranderingen in de Oostenrijkse wetgeving zullen ongetwijfeld voor de nodige discussies zorgen. Voor veel wintersporttoeristen betekent dit een verschuiving in de manier waarop ze hun vakantie zullen ervaren. Terwijl sommige mensen de maatregelen zullen verwelkomen als een noodzakelijke stap voor meer veiligheid en duurzaamheid, zullen anderen mogelijk niet blij zijn met het einde van de traditionele après-ski, die altijd symbool stond voor het feestelijke aspect van de wintersport.
Wat de uitkomst ook zal zijn, één ding is zeker: de Oostenrijkse overheid lijkt vastberaden om de regels in het skigebied te veranderen, niet alleen voor de veiligheid van skiërs, maar ook om de algehele ervaring voor toekomstige generaties te verbeteren.
Een kwestie van verantwoordelijkheid
In feite is de verandering helemaal niet zo vreemd als het lijkt. Wandelaars worden immers al jaren als verkeersdeelnemers beschouwd, en skiërs die zich na een paar glazen te veel op de piste begeven, kunnen net zo goed als een gevaar voor zichzelf en anderen worden beschouwd. De vraag is dus niet of het idee haalbaar is, maar eerder hoe goed de skigebieden en hun bezoekers zich zullen aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid. Wordt komende winter het seizoen waarin de après-ski verandert voor altijd? We zullen het snel genoeg weten.

Het team van Wintersport Live brengt je nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen. Wij zijn in de winter te vinden in de skigebieden en houden je dagelijks op de hoogte van laatste nieuws uit de wintersportdorpen.
Andere artikel over wintersportdrankjes:
Ik was in december in het schitterende Vallé d'Aosta. En daar houden ze naast skiën wel van een drankje. Één drankje in het bijzonder; De Génépi. Dit is een een traditionele likeur...
Bombardino is en heerlijk winters drankje dat vooral populair is in de Alpenregio's van Italië, zoals in skigebieden van Zuid-Tirol en Valle d'Aosta. Het is een warm drankje, perfect om op te...
Houd jij wel van een drankje doen na het skiën of gewoon even chillen met colatje en een muziekje op het balkon van je appartement? Dan moet je natuurlijk mee kunnen zingen...
Warme gezelligheid en ijskoude drankjes: typische wintersportdrankjes uit de Alpen. Wintersport is niet compleet zonder een heerlijk drankje na een dag op de piste. Van warme klassiekers tot frisse aperitieven, in de...