Op wintersport met Summit Travel.

Skiwalhalla Portes du Soleil

Skiwalhalla Portes du Soleil
Skiwalhalla Portes du Soleil

Eind januari was ik voor Wintersport Live op uitnodiging van GreenSpin met een groepje journalisten op een duurzame persreis naar het mega grote skigebied Portes du Soleil. Ik heb de skidorpen Morzine, Avoriaz, Les Gets en Châtel bezocht. We hebben per trein gereisd, lekker vegetarisch en biologisch gegeten en overnacht bij kleinschalige lokale organisaties. Ik neem je middels dit verslag mee op mijn reis!

Donderdag

De reis met de Thalys vanuit Amsterdam naar Parijs Gare du Nord duurt slechts 3 uur en 20 minuten. In Parijs reis je een klein stukje (20 minuten) met metro naar Gare Lyon om de reis te vervolgen met de TGV naar Bellegarde sur Valserine en na 2 uur en 45 minuten ben je er. De transfer van Bellegarde sur Valserine naar Morzine is 1 uur en 25 minuten met bus/taxi en dan sta je middenin het skigebied Portes du Soleil. Het reizen per trein is fantastisch, duurzaam en je komt uitgerust aan op de plaats van bestemming! Kijk voor meer informatie op de site van Montagne Verte.

We verbleven 3 nachten in het splinternieuwe en prachtige chalet Alpaga in Morzine. Het chalet wordt verhuurd door Alikats die duurzaam vakantie vieren erg belangrijk vindt. Bezoek hun website. Het chalet ligt middenin Morzine en de skiliften naar Avoriaz en Les Gets liggen op zeer korte afstand. Morzine is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt 3.000 inwoners.

Alpaga in Morzine

Vrijdag

Morzine is een gebied waar iedereen (kinderen, beginners, jongeren en ervaren skiërs) pistes op eigen niveau kan vinden. De gebouwen in Morzine zijn niet allemaal authentiek maar je ziet weinig betonnen gebouwen en geen flats. Er is een gezellige dorpskern en er zijn voldoende nevenactiviteiten als het slecht weer is of je geen zin hebt om te skiën. Na een heerlijke nacht en een goed ontbijt zijn we al vroeg vanuit Morzine met de skilift richting Le Pas de l’Aigle vertrokken.

Skien in Portes du Soleil

Tijdens de skitocht zijn we naar Plateau de Nyon gegaan. Op dit plateau worden diverse soorten roofvogels gefokt en gehouden zodat ze kunnen worden uitgezet in de Franse Alpen. Het is mogelijk om met de roofvogels te skiën. Ik vond het erg indrukwekkend om de roofvogels te mogen vasthouden. Uiteraard kreeg ik een speciale leren handschoen aan zodat mijn hand was beschermd tegen de scherpe klauwen van de roofvogels (valken, uilen, zeearenden etc.). Check voor meer informatie de website van: Les Aigles Duleman

Plateau de Nyon - Roofvogels

Na een heerlijke lunch in het restaurant Les Aigles zijn we verder geskied naar Avoriaz. Avoriaz ligt op een hoogte van 1800 meter en is geheel autovrij. Van een afstand bootsen de gebouwen en flats de rotsen onder het dorp na. De bouw van het resort Avoriaz is gestart vanaf 1966. De architect heeft in die tijd al heel veel rekening gehouden met het milieu. De appartementencomplexen hebben dubbele daken en de balkons staan los van het gebouw zodat de kou van de sneeuw niet direct door het beton wordt doorgegeven aan de appartementen.

In Avoriaz

De bouwstijl is grillig zodat je vanuit het dal en vanaf de berg op afstand niet kunt zien dat er flats met appartementen zijn. Om de stookkosten zo laag mogelijk te houden, zitten alle ramen aan de zuidzijde van de gebouwen. lees hier meer over de architectuur in Avoriaz.

Avoriaz in de avond

De pistes in Avoriaz zijn lekker breed en zeer uitdagend voor zowel de beginnende als de gevorderde skiër. Omdat het gehele resort autovrij is, parkeer je de auto buiten het resort op een grote parkeerplaats. In Avoriaz kun je de bagage met een slee meenemen of je laat je bagage met de arrenslee met paard naar je appartement brengen. In alle straten van het dorp kun je skiën dus boodschappen doen op de ski’s en vanuit je appartement direct op de ski’s naar de liften. Middenin Avoriaz is een skischool met een grote piste om te oefenen voor zowel kleine kinderen als volwassenen.

Bagage met de arrenslee met paard

’s Avonds zijn we met de kabelbaan Prodains vanuit Morzine naar Avoriaz gegaan om bij het restaurant Village Igloo in een iglo te kaasfonduen. In de iglo zijn 4 slaapkamers waar je kunt overnachten.

In de Iglo

Voor Franse begrippen is de après-ski in Avoriaz zeer goed. In het dorp kun je lopend, skiënd of snowboardend van de ene kroeg naar de andere kroeg gaan. In Avoriaz zijn veel bars tot in de late uurtjes geopend. De kabelbaan Prodains is tot middernacht open.

Zaterdag

Vanochtend waren we al vroeg bij de liften om via Avoriaz naar Les Crosets in Zwitserland te skiën. Les Crosets ligt op 1660 meter waardoor het dorp zeer sneeuwzeker is. Het was een prachtige tocht over de blauwe en rode pistes van Les Crosets.

Skiën naar Les Crossets

Een paar dagen geleden was er veel sneeuw gevallen en door de koude periode lag alle sneeuw nog op de bomen. Het was een perfecte zonnige dag om mooie foto’s van de omgeving te maken. Omstreeks vier uur waren we terug in het chalet in Morzine om lekker te genieten van de hot tub op het balkon en te genieten van de sauna. In de avond hebben de koks van Alikats heerlijke vegetarische hapjes voor de borrel en een fantastisch vegetarisch diner voor ons klaargemaakt.

Alikats heerlijke vegetarische hapjes

Zondag

In de ochtend zijn we met de kabelbaan Prodains naar Avoriaz gegaan om te fat biken bij Loisibike. De elektrische mountainbikes zijn uitgerust met meerdere versnellingen en hebben een krachtige trapondersteuning zodat je zonder veel moeite over de wandelpaden en skipaden kan fietsen. Het is een leuke activiteit om eens een paar uur iets anders te doen dan skiën. Na de lunch zijn we vertrokken naar het hotel Labrador 1971 in Les Gets. Gelukkig hadden we aan het einde van middag nog even tijd om te gaan skiën in Les Gets (Les Chavannes).

fat biken bij Loisibike

Les Gets is een sfeervol en authentiek dorp dat vroeger een verzameling van boerderijtjes was en is uitgegroeid tot een prachtig, sneeuwzeker en veelzijdig wintersportdorp. Les Gets is een goede bestemming voor families en/of groepen met beginnende en gemiddelde skiërs. Mooie brede pistes om heerlijk te kunnen carven en een paar zwarte pistes vanaf de top La Rosta. Les Gets is hard op weg om het ecolabel te verkrijgen.

Na een bezoek aan de sauna en het zwembad van het hotel hebben we voor het avondeten een avondwandeling gemaakt naar het bos Alta Lumina. In dit bos is een prachtige voorstelling te zien met licht en geluid. In Les Gets zijn veel restaurants te vinden met heerlijke gerechten op de kaart. Wij hebben gedineerd in restaurant La Piste Noire.

Alta Lumina

Maandag

’s-Morgens hadden we weer een fietstour per fat bike door de bossen rond Les Gets met een gids van Loisibike. De vorige dag is de eerste kennismaking met de fat bike zo goed bevallen dan we een langere fietstocht wilden maken. We hebben zo’n 10 kilometer gefietst en hadden op de top van de berg in Les Gets een prachtig uitzicht op de Mont Blanc en de omliggende bergtoppen. Na de fietstocht hebben we geluncht bij la R’mise. Les Gets heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en neemt allerlei duurzaamheidsinitiatieven om de uitstoot van CO2 tot een minimum te beperken.

Fatbiken in Portes du Soleil

Na de lunch hebben we het skigebied Mont Chery in Les Gets verkend. Dit gedeelte van het skigebied is enigszins verouderd. Hopelijk wordt dit de komende jaren voorzien van modernere liften. Dit deel van het gebied heeft geen aansluiting op het naastgelegen skigebied Super Morzine. Het is er heerlijk rustig en het wordt vooral gebruikt door de lokale bewoners. In de avond hebben we gedineerd in het restaurant l’As des Neiges en onze tweede overnachting in hotel Labrador 1971.

Dinsdag

Vandaag stond de skitocht van Les Gets naar Châtel op het programma. De tocht via Morzine en Avoriaz duurt ongeveer 3 uur. Onze bagage werd per auto naar Châtel gebracht. Tijdens de tocht zijn we voor de lunch in het gebied Plaine Dranse gestopt bij het bergchalet Chez Denis. De eigenaar heeft ons verteld hoe het toerisme en de landbouw in Châtel is geïntegreerd.

Skitocht van Les Gets naar Châtel

De eigenaar van het restaurant heeft 15 koeien en van de melk maakt hij de streekkaas Abondance. De kaas wordt in de winter en zomer gebruikt voor de vele gerechten die op het menu staan. De specialiteit van het restaurant is Berthoud: Abondance kaas met aardappelen en een groene salade. Châtel is een oud-Savoyaards dorpje met een lange landbouw-traditie. Nog steeds is een dertigtal (jonge) boerenfamilies actief die vooral Abondance kaas maken.

Kaas maken in Châtel

Châtel ligt midden in een Natura 2000 gebied, het Mont de Grange natuurpark van ruim 1.260 hectare. Het park kent een rijke biodiversiteit. Er wordt ingezet op natuurbehoud zonder de menselijke activiteit helemaal uit te bannen. Zo werken in Châtel de boeren en de toeristische sector nauw samen. Alpenweiden worden in de zomer onderhouden door koeien en transformeren ’s winters in pistes wanneer de koeien toch op stal staan. Voor de inzet op het gebied van duurzaamheid ontving Châtel de flocon vert, het groene sneeuwvlokje. Daarna zijn we verder geskied naar Châtel en hebben we in de avond gegeten en geslapen bij hotel Fleur de Neige.

Woensdag

Helaas is de laatste dag aangebroken. Na het ontbijt hebben we uitgecheckt in het hotel Fleur de Niege. Daarna hebben we de kaasboerderij GAEC de Barbossine bezocht waar Abondance kaas wordt gemaakt. Op de boerderij hebben ze 40 koeien die tweemaal per dag worden gemolken. De koeien geven ongeveer 25 liter melk per dag.

Koeien voor de Abondance kaas

Per Abondance kaas is 100 liter melk nodig. De kazen moeten 3 maanden rusten waarna de kaas wordt verkocht in de boerderijwinkel. Daarnaast wordt de kaas geleverd aan lokale restaurants en wordt de kaas verkocht aan de coöperatie in Châtel.Abondance kaas Daarna zijn we met de taxi naar Bellegarde sur Valserine gebracht om met de TGV naar Parijs te vertrekken. Vanuit Parijs zijn we met de Thalys naar Amsterdam gegaan.

De dorpen Morzine, Avoriaz, Les Gets en Châtel liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie. Meer informatie over Morzine, Avoriaz, Les Gets en Châtel

Auteur: Olaf van der Velden

Van jongs af aan sta ik op de ski's en ga ik graag regelmatig naar andere skigebieden om op ontdekking uit te gaan. Op de berg en in de sneeuw ben ik in mijn element. Favoriete skigebieden: Damüls-Mellau, Ski Arlberg