Tips en regels voor sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen

16 december 2020

De meeste wintersporters kennen het wel; het heeft hard gesneeuwd, de grip van je winterbanden is weg... ja hoor, de sneeuwkettingen moeten om worden gelegd. De één is er een kei in en de andere staat al vloekend met bevroren handen op een onhandige plek geparkeerd.

Middels dit artikel willen we je enkele tips geven waar je aan moet denken bij het gebruik van sneeuwkettingen.

Ook zijn er regels waar jij je als automobilist aan moet houden. En die regels zijn niet in alle landen hetzelfde. Goed, first things first... Wanneer moet je eigenlijk sneeuwkettingen bij je hebben en wanneer moeten ze om je band worden gelegd?

Regels omtrent sneeuwkettingen

Wanneer je alvast deze regel onthoudt dan kom je al heel ver wanneer je je afvraagt om sneeuwkettingen verplicht zijn; In alle populaire wintersportlanden is het gebruik van sneeuwkettingen op de kleinere bergwegen verplicht, met beperkte snelheid en voor een kort stukje. Op de verpakking van de aangeschafte sneeuw­ket­tin­gen staat een maximumsnel­heid genoemd. Hier moet je je aan houden!

Twijfel je toch of het op de weg waar jij je bevindt noodzakelijk is om met sneeuwkettingen te rijden. Dan zou je een verkeersbord moeten zijn tegengekomen. Dit is een rond blauw verkeersbord waar een band met sneeuwketting op afgebeeld staat. Ben je dit bord niet tegen gekomen, dan is het ook niet verplicht om ze op de betreffende weg om te hebben.

De meest belangrijke passen waar het belangrijk is om sneeuwkettingen tijdig om te leggen, hebben ruime 'parkeer'vakken waar je als automobilist je sneeuwkettingen kunt monteren, voor je je weg weer vervolgd. En aan het eind van de weg vind je dezelfde vakken waar de sneeuwkettingen weer kunt demonteren.

Tips voor het omleggen van sneeuwkettingen

De grootste tip die wij je kunnen geven is; oefen thuis alvast tot dat het in je vingers zit. Er is niets zo vervelend als wanneer je pas in de sneeuwstorm, in het donker moet uitvogelen hoe de sneeuwkettingen om moeten.

Thuis oefenen sneeuwkettingen
Oefen thuis alvast

Zorg er ook voor dat je sneeuwkettingen niet te ver weg liggen in de auto. Want daar wil je makkelijk en vooral snel bij kunnen wanneer de sneeuwkettingen om gelegd moeten worden. Wanneer je klaar bent met de sneeuwkettingen, berg deze dan nooit nat op in de doos of zak waar ze uitkomen. De combinatie ijzer, zout en sneeuw (water) zorgt er voor dat je ze volgend jaar als zwaar verroeste ketting weer tevoorschijn tovert. Wanneer je ze met een (oude) handdoek droog opbergt, zijn de sneeuwkettingen aanzienlijk minder verroest en gaan ze een stuk langer mee.

Bij twijfel... doen! Het is in de meeste gevallen beter om je sneeuwkettingen om te hebben, waar het eigenlijk niet nodig was, dan andersom. Zeker wanneer je een accommodatie hebt met een garage, dan kun je bij sneeuwval ze beter alvast droog en 'warm' monteren dan halverwege je ritje langs de kant van de weg in de sneeuw en kou.

Het klinkt vanzelfsprekend, maar een sneeuwketting moet de juiste maat hebben zodat deze ook daadwerkelijk om je winterband heen past. De bandenmaat staat aan de zijkant van je band.

Nog zo'n inkoppertje; Monteer de kettingen op de aangedreven wielen! is je auto achterwielaangedreven dan moeten de banden op de achterwielen worden gemonteerd. Is je auto voorwielaangedreven..... je snapt 'm wel !

Bij twijfel doen!
Bij twijfel, doen!

Overige tips voor een autovakantie naar de sneeuw:

Laat je auto checken voor je op wintersport gaat. Voldoende ruitenvloeistof (tot -25 graden), de banden op de juiste bandenspanning. De meeste garagedealers hebben vlak voor de winter leuke acties voor een volledige wintercheck!

Het is verstandig om met een auto op wintersport te gaan die daadwerkelijk ook winterbestendig is. Hier komt natuurlijk een bepaald budget kijken. Een auto financieren bij Overstappen.nl kan je daarbij helpen. Een mooie wintersportauto uitgekozen? Je kunt hier tevens een lening vergelijken bij Overstappen.nl

Neem voldoende proviand mee. Mocht je rit aanzienlijk langer duren dan gepland, door pech, lange files of extreme weersomstandigheden, dan is het verstandig om minimaal voldoende eten en drinken tijdens de rit bij je te hebben. Je zal niet de eerste zijn die uren stil staat door een ongeluk of door een afgesloten pas. Kaarsen, een dekentje en een zaklamp hoort in dit zelfde rijtje met adviezen thuis.

Auteur: Wintersport Live

Het team van Wintersport Live brengt je nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen. Wij zijn in de winter te vinden in de skigebieden en houden je dagelijks op de hoogte van laatste nieuws uit de wintersportdorpen.