Hoe vervoer ik mijn ski's?

Hoe vervoer ik mijn ski's?
Hoe vervoer ik mijn ski's?

Als je met de auto op wintersport gaat, kan het best een gedoe zijn om al je spullen mee te nemen. Ski's, snowboards, skischoenen, een slee en allerlei kleding moeten handig en goed beschermd worden ingepakt. Je wilt natuurlijk niet dat je geliefde en dure spullen beschadigen tijdens een reis van of naar je wintersportvakantie.

Niet iedere auto is hetzelfde gebouwd en hebben dezelfde ruimte of opbergmogelijkheden voor je bagage. In dit artikel vertellen we hoe je op verschillende manieren hoe je het meest efficiënt en veilig je auto kunt inpakken voor je reis. En dan met name het vervoer van je ski's, dat vaak zorgt voor de grootste uitdagingen tijdens jouw wintersportreis.

Ski-luik

Sommige auto's hebben een ski-luik in het midden van de achterbank. Je klapt de middelste stoel open, en dan kun je je ski's erdoorheen steken. Maar let op, dit kan alleen als je met maximaal vier personen reist. Zorg dat je ski's goed vastzitten of handig tussen je bagage in de achterbak zijn gestopt, zodat ze niet gaan schuiven. Als je zuinig bent op je auto, stop dan je ski’s in een skihoes of leg een deken op de stoelen om krassen te voorkomen. Je kunt vrij gemakkelijk stapelen met een skiluik omdat de ski's meestal zelf al goed vast zitten in het luik. Een ideale manier dus om meerdere paar ski's te vervoeren, mits je niet met te veel passagiers op reis gaat !

Dakkoffers

Tijdens je rit naar je wintersportbestemming kom je ze in grote getalen tegen, de ski-/dakkoffer. Dakkoffers zijn een extra kofferruimte die boven op je auto worden gemonteerd. Ze zijn er in verschillende maten en vormen. Kies er een die groot genoeg is voor al je ski's, stokken en andere spullen. Zorg er altijd voor dat de dakkoffer stevig en veilig op het dak van je auto zit. Het voordeel is dat het in- en uitladen van ski’s super makkelijk wordt. En je auto blijft ook netjes en schoon.

Menabo Dakkoffer

En dan nog een bijkomend voordeel; vaak past er nog veel meer in een dakkoffer dan alleen ski's. De moontboots, de extra wandelschoenen en de skihelm ben je nu niet alleen kwijt uit je auto, maar vullen de dakkoffer goed aan zodat de ski's of snowboard nog iets steviger liggen en niet gaan schuiven tijdens je rit.

Je hebt twee soorten dakkoffers, de skibox en de bagagebox. Een bagagebox is vaak korter, breder en hoger dan een skibox. Deze bagagebox is geschikt voor alle wintersportspullen en voor korte ski’s. Ideaal dus wanneer je de lange ski's in je auto kwijt kunt maar een deel van de rest van de bagage daardoor naar je dak kunt verplaatsen.

Dakdragers met skihouder

Als je genoeg ruimte hebt in de auto, maar nog plek nodig hebt voor je ski's of snowboard, is een skihouder een handige oplossing. Je monteert deze eenvoudig op de dakdragers van je auto. Het is een simpel systeem waarbij je de ski's of snowboards stevig vastklemt. Denk van tevoren goed na over hoeveel ski's of snowboards je wilt meenemen, want skihouders verschillen in breedte en hoogte.

Ook met een drager op de trekhaak neem je gemakkelijk je ski’s en snowboard mee. Als er geen mogelijkheid is om de ski’s in de auto te vervoeren en er kunnen geen dakdragers gemonteerd worden, dan is de drager voor de trekhaak dus ook nog een optie. De skihouder voor de trekhaak is rechtop staand, dus de ski’s en snowboards hangen rechtop achter de auto. De meeste skidragers voor op de trekhaak zijn kantelbaar, zodat de kofferbak gewoon open kan. Deze optie wordt niet heel vaak gekozen, maar kan in veel gevallen nog een best een goed alternatief zijn wanneer andere opties voor jouw auto niet mogelijk is.

Dakdragers

Voor het vervoeren van je dakkoffer of skihouder heb je dakdragers nodig. Bij aanschaf van dakdragers is het belangrijk om op de volgende dingen te letten om ervoor te zorgen dat ze goed passen en veilig zijn voor gebruik. Daarvoor zijn er een paar aspecten aan jouw auto die je eerst even moet checken voor dat je dakfragers aanschaft:

Type dak

Er zijn verschillende soorten autodaken. Zoals daken met dakrails, met geïntegreerde dakrails of gladde daken. Zorg er altijd voor dat de dakdragers passen bij het type dak van jouw auto. Check dat op deze pagina.

Draagvermogen

Controleer het maximale draagvermogen van de dakdragers. Dit moet voldoende zijn voor het gewicht van de lading die je wilt vervoeren, zoals fietsen, ski's of bagageboxen. Check ook het draagvermogen van het dak van uw auto. De laagste van beide is leidend. Dit vind je meestal terug in het specificiatieboekje dat bij jouw auto geleverd is, maar jouw merkdealer weet hier ook alles van.

Montagesysteem

Er zijn verschillende montagesystemen beschikbaar, zoals voetensets, fixpoints of geïntegreerde dakrails. Kies een systeem dat past bij de configuratie van je auto. Vaak kom je er zelf vrij gemakkelijk achter welk montagessteem jouw auto nodig heeft. En anders vind je dit gemakkelijk in het specificiatieboekje die bij jouw auto geleverd is. Ook de garage weet je anders ook te vertellen welk montagesysteem jij nodig hebt.

Materiaal en constructie

Dakdragers zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals aluminium of staal. Aluminium is lichter en roestbestendig, terwijl staal vaak sterker is maar zwaarder en voordeliger in prijs. Kies het materiaal dat past bij je behoeften.

Installatiegemak

Sommige dakdrager systemen zijn eenvoudiger te installeren dan andere. Als je van plan bent om de dakdragers regelmatig te monteren en te demonteren, is het verstandig om een systeem te kiezen dat gebruiksvriendelijk is.

Aerodynamica

Aerodynamische dakdragers verminderen windgeruis en verbeteren het brandstofverbruik. Vind je dit belangrijk, overweeg dan dakdragers met een gestroomlijnd ontwerp om brandstof te bespraren en zo min mogelijk geluid van de dakdragers in je auto waar je te nemen.

Magnetische ski-dragers

Er zijn ook magnetische ski-dragers die zonder dakdragers op de auto kunnen worden bevestigd. Ze hechten zich aan het autodak met behulp van magneten. Dankzij hun sterke kleefkracht zijn ze volkomen veilig, zelfs bij hogere snelheden, de geadviseerde snelheid is altijd maximaal 130 km/h

Waar bestaat een dakdragerset uit?

Beschikt jouw auto niet over een dakrailing? Dan is het handig om een dakdragersset aan te schaffen. De set bestaat uit een stangenset, voetenset en kitset. De stangenset zijn in deze situatie de dakdragers. De voetenset en de (eventuele) kitset zijn nodig om de dakdragers aan de dakrailing te bevestigen. Met de voetenset worden de dakdragers aan de dakrailing bevestigt. Dit geldt ook voor de (eventuele) kitset.Met de Kitset worden de dakdragers aan de auto bevestigt als de auto geen dakrailing heeft.

Het is belangrijk rekening te houden met de geschiktheid van de stangenset, voetenset en kitset voor jouw type auto. Niet elke stangenset, voetenset en kitset zijn geschikt voor elke type auto. Gebruik hiervoor de dakdragerzoeker.

Verschillende merken dakdragers

Cruz

Cruz is in Nederland een nieuw geïntroduceerd dakdrager merk, geïntroduceerd in 2020. Cruz is Spanje de grootste producent van dakdragers, begonnen in 1963. Wij zijn er zeker van dat de Cruz dakdragers de beste zijn in het laag- en middensegment. Een groot feature van Cruz is de gecombineerde voeten- en kitset. Hierdoor kunnen de dakdragers altijd horizontaal gemonteerd worden, ook op licht rondgevormden daken. Door veel gebruik van aluminium zijn de producten ligt van gewicht en daardoor ook eenvoudiger te (de) monteren, zonder extra kracht inspanning.

Menabo

De Italiaanse fabrikant Menabo heeft een complete lijn aan hoge kwaliteit dakdragers en staan bekend om de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Alle producten zijn uitvoerig getest en daardoor zijn ze voorzien van alle veiligheidskeurmerken, zoals TÜV. Door veel gebruik van aluminium zijn de producten ligt van gewicht en daardoor ook eenvoudiger te (de) monteren, zonder extra kracht inspanning.

Kortom, de keuze tussen dakkoffers, ski-luiken en dakdragers met skihouders hangt af van je persoonlijke behoeften en je auto. Of je nu gaat voor ruimte, gemak, snelheid of veelzijdigheid, zorg ervoor dat je ski's veilig en met een glimlach op je gezicht naar de bergen brengt.

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen