Op wintersport met Summit Travel.

Geen tolpoortjes meer in Frankrijk

Tolpoorten in Frankrijk verdwijnen. Rustiger op de weg
Tolpoorten in Frankrijk verdwijnen. Rustiger op de weg

Ben jij liefhebber van Frankrijk als wintersportbestemming? Dan ken je ze wel... de tolpoortjes. Daar komt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort een einde aan. Geen rijen meer voor de poortjes, maar gewoon doorrijden. Dat gaat elke vakantieganger een hoop tijd kosten én is wel zo goed voor het milieu.

Tol betalen in Frankrijk

Frankrijk is begonnen met het aanleggen van free flow-tolwegen, in het Frans "flux libre" genoemd. Hierbij worden de traditionele tolpoorten vervangen door detectoren die het kentekennummer registreren en/of een tolbadge scannen om de elektronische betaling te verwerken. De eerste trajecten zijn sinds 2023 in werking gesteld.

Goed Voorbereiden

De ANWB roept vakantiegangers op om zich goed voor te bereiden op de digitale tolheffing. "Check je route en verdiep je in de regels van de landen waar je vakantie viert. Een goede voorbereiding is het halve werk."

Hoewel de tolprijzen dit jaar iets zijn gestegen, is het nog onzeker of dit in de toekomst nog verder zal toenemen. De ANWB doet hierover geen uitspraken. "Er hoeven in ieder geval geen tolpoorten meer bemand te worden, wat personeelskosten bespaart." Daartegenover staan echter de kosten voor het onderhoud en de aanschaf van de techniek.

De voordelen voor wegbeheerders en weggebruikers zijn duidelijk volgens de ANWB: een betere doorstroming (minder files), minder uitstoot van schadelijke stoffen en het voorkomen van gevaarlijke situaties, zoals botsingen, dankzij de verbeterde doorstroming.

LET OP: Bevestig de badge altijd met de daarvoor bestemde houder aan de voorruit, en houd deze niet met de hand voor het raam. Het is ook aan te raden om het kentekennummer in je Bip&Go-account te registreren. Bovendien kun je in je profiel instellen dat je meldingen ontvangt wanneer je flux-libre trajecten gebruikt.

Elektronisch Tol Betalen: Hoe werkt het?

Voor elektronisch tol betalen is het handig om een tolbadge in de auto te hebben, zodat de tol automatisch wordt afgeschreven. Heb je geen tolbadge? Dan kun je de tol ook online betalen via aliae.com. Het niet betalen van tol kan leiden tot een boete van 90 tot 375 euro.

Betalen met een Nederlandse bankpas is op sommige wegen nog mogelijk, maar het is aan te raden om een creditcard achter de hand te houden voor als je bankpas niet geaccepteerd wordt. Daarnaast kun je bij tolpoorten ook contant geld gebruiken, mits deze er nog zijn.

Bron: ANWB en RTL

Auteur: Wintersport Live

Het team van Wintersport Live brengt je nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen. Wij zijn in de winter te vinden in de skigebieden en houden je dagelijks op de hoogte van laatste nieuws uit de wintersportdorpen.