Op wintersport met Summit Travel.

Corona en wintersport komende winter

Corona en Wintersport komende winter
Corona en wintersport komende winter

17 september 2020

De meest gestelde vragen aan ons de afgelopen maanden zijn; kunnen we op wintersport de komende winter door Corona en zo ja, aan welke maatregelen moeten we denken? Is de wintersport nog wel leuk en kunnen we après-skiën? Logische vragen, we proberen er een paar te beantwoorden.

Laten we beginnen met een paar geruststellende woorden.

Puur vanuit het oogpunt voor de wintersport is het verloop van Corona gunstig te noemen. Een naar woord 'gunstig' en uiteraard niet wenselijk in een zin waar ook het woord Corona in staat. We proberen dan ook zeker niet Covid-19 te bagatelliseren, sterker nog, we hebben zelf van dichtbij de consequenties ervaren. Wat we met gunstig bedoelen is dat de meeste skigebieden pas half maart dicht gingen en voor het gros van de skigebieden loopt het seizoen dan ook naar zijn einde. De hoger gelegen skigebieden die vaak nog tot (en met) april wintersporters verwelkomen, hadden hier uiteraard meer last van.

We zijn nu een half jaar verder en er is nu veel meer duidelijk dan in maart en april, waardoor skigebieden en horecagelegenheden in de Alpen veelal ruim de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de komende winter. De zomer heeft daar als pilot bij geholpen. Alle skigebieden waren in de zomer 'gewoon' open en operationeel met de maatregelen die vanuit de overheid zijn opgelegd. Hierdoor hebben veel skigebieden kunnen kijken hoe er wordt gereageerd op de maatregelen en wat er nog schort aan protocollen en faciliteiten.

Niet alleen de skigebieden, hotels, restaurants en après-ski zijn beter voorbereid op 'werken met corona', ook de behandelingen voor mensen die Covid oplopen zijn vele malen geavanceerder dan afgelopen voorjaar. Bij ziekenhuisopnames kan het virus door verschillende nieuwe inzichten beter worden behandeld waardoor een opname minder lang duurt en een IC opname minder snel nodig blijkt. Voor de ergste gevallen waar wel een IC opname voor nodig is, wordt er geconstateerd dat men gemiddeld nog 'maar' 8 dagen op de IC ligt, waar dit in de eerste maanden nog gemiddeld 23 dagen was.

Kortom; voorzichtige positieve ontwikkelingen, waardoor dit beangstigende virus wellicht mondjesmaat iets minder angstig aan het worden is. Naast de betere behandelmethodes is men ook hard bezig aan een concreet medicijn waardoor de mensen die worden besmet met Covid-19 direct (preventief) te behandelen zijn en is er uiteraard het vaccin die eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht wordt.

De tijd dus aan de zijde van de wintersporter. Het is pas half september en feitelijk is er nog drie maanden de tijd om de situatie (nog) beter onder controle te krijgen of wellicht zelfs door komst van bovengenoemde ontwikkelingen verder de kop in te drukken.

Dat gezegd hebbende moeten we hier natuurlijk ook wel bij melden dat dit de huidige situatie betreft. Niemand heeft een glazen bol en ondanks dat we zojuist proberen de situatie positief te schetsen, bestaat er ook een scenario dat de situatie ernstig verslechterd... maar ons schnapps glaasje is half vol en niet half leeg en wij gaan dus uit van een positief scenario.

Met welke maatregelen moet ik rekening houden?

De meeste grotere skigebieden hebben de afgelopen weken de maatregelen en protocollen gepubliceerd voor komende winter. Op enkele details na, hanteren alle skigebieden dezelfde maatregelen in de lijn van de protocollen die al geldig zijn. Zo komen de skigebieden van Sölden, Saalbach-Hinterglemm en Ischgl met de volgende maatregelen:

  • De gondels en stoeltjesliften worden gerekend onder openbaarvervoer: In het openbaarvervoer is een mondkap of buff verplicht. Dit mogen overigens ook skimaskers en sjaals zijn. Deze dien je op te doen vanaf de rij bij de gondel tot en met uitstappen van de lift.
  • Op dit moment, en waarschijnlijk ook in de winter, is het dragen van een mondkap of buff verplicht in winkels en in restaurants bij het bezoeken van de toilet en bij de zelfbedieningsrestaurants. Met andere woorden, verplaats je jezelf binnen het restaurant dien je een mondkap of buff te dragen.
  • Anders dan in Nederland geldt in Oostenrijk slechts 1 meter afstand. In Zwitserland, Duitsland, Italië en Frankrijk geldt wel een afstand van 1,5 meter. Maar waar het kan, wees slim en houdt zelf ruim voldoende afstand. Dit geldt dus ook voor de rijen bij elk type lift.
  • Cash betalen zal nagenoeg nergens mogelijk zijn. Houdt dus altijd je plastic betaalmiddelen bij de hand. Vergeet niet dat je niet overal met creditcard kan betalen, dus je normale betaal/bankpas is essentieel om mee te nemen de berg op.
  • Personeel in de skigebieden, denk hierbij aan skileraren en liftmedewerkers, zijn verplicht een mondkap te dragen.
  • Voor Oostenrijk geldt dat voor grote groepen, zoals bij evenementen, après-ski feesten en meetings een maximaal aantal van 50 personen binnendeurs is toegestaan en max. 100 personen in de buitenlucht. Grote evenementen zijn toegestaan met toegewezen zitplaatsen voor max. 1.500 personen binnen en met max. 3.000 personen buiten.
  • Op diverse plekken in de skigebieden waar men geen handschoenen draagt hangen 'desinfectiepalen'. Deze zijn verplicht te gebruiken bij aanwezigheid van deze punten.
  • Tijdens de laatste corona-update van 14 september is er voor Oostenrijk bekend geworden dat de terrassen open mogen blijven en de terrasverwarming mag worden gebruikt. Voor de après-skiers is dit goed nieuws, omdat naar alle waarschijnlijkheid binnen geen après-ski feesten gehouden mogen worden. Dit wordt verplaatst naar buiten, waar je meer ruimte hebt en er betere 'ventilering' mogelijk is. Ook de kerstmarkten, zoals bijvoorbeeld in Seefeld in Tirol, mogen gewoon doorgang vinden. Mits de lokale regels worden gehanteerd.
  • Accommodaties hanteren vaak eigen maatregelen die naast de standaard regelingen gebaseerd zijn op de specifieke situatie van de accommodatie. Denk hierbij aan een maximaal aantal mensen in restaurants en het reserveren van verschillende eet-shifts. Maar ook het desinfecteren van de handen bij binnenkomst van de accommodatie en een maximaal aantal personen tijdens het in,- en uitchecken.
  • Waarschijnlijk wordt er gekeken naar een maximaal aantal personen in een lift of gondel. Dit staat nog ter discussie en een mogelijkheid is dat dit in het hoogseizoen anders wordt opgepakt dan in de weken die over het algemeen rustig verlopen.

Let op; het is vandaag 17 september en deze maatregelen zijn aangekondigd voor de winterperiode. Dat houdt dus in dat deze maatregelen daadwerkelijk nog kunnen gaan wijzigingen. Dit geldt zowel voor het versoepelen als voor aanscherpen van de coronamaatregelen.

Check de website van Oostenrijkse regering met regelmaat voor de actuele informatie omtrent besmettingen en aantallen.

Besmettingen Corona Oostenrijk

Moet ik mijn wintersportvakantie boeken

Absoluut. Daar zijn we vrij stellig in. We hebben alleen wel een advies; boek je reis via een Tour Operator en niet rechtstreeks met je accommodatie. Dat wil zeggen, wanneer je voor zekerheid gaat. Een Tour Operator in Nederland is vaak aangesloten bij de SGR de ANVR en tal van andere keurmerken die jou als boeker een bepaalde zekerheid geeft. Daarnaast hebben de meeste Tour Operators op dit moment prima annuleringvoorwaardes en een goede compensatie op het moment je reis niet doorgang kan vinden vanwege een negatief reisadvies. Ons advies is om te boeken via;

Houdt te allen tijde de richtlijnen in de gaten van het land dat je wilt bezoeken voor de meest actuele stand van zaken. Bekijk daarnaast ook de protocollen van Nederland tov het reizen naar andere landen op de website van het RIVM

Auteur: Ivo Eimermann

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete skigebieden: Damüls-Mellau, Serfaus, Tignes