Type snowboards

21 oktober 2024
Een snowboard is een snowboard zou je misschien denken. Nou… niets is minder waar. Er zijn veel verschillende soorten en maten snowboards. Meer dan je zou denken. Check de verschillende soorten snowboards. Ivo ging op onderzoek uit en schreef de verschillen types voor je op.
Wat het aller belangrijkste verschil is tussen de verschillende type snowboards is het doeleinde waar je het board voor wilt gebruiken. Dat klinkt misschien logisch, maar dat is het niet per se. Het type snowboard wat jij gaat kiezen heeft namelijk vooral te maken met het terrein waarop jij de snowboard onder je schoenen bindt; off-piste, op de piste, ijzige pistes, funparken, je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt er wel een bepaald soort snowboard voor nodig.
Daarnaast is een belangrijk aspect hoe sportief en hoe lastig je het jezelf wilt maken. Ga je carven, ga je juist de diepe sneeuw in of ben je nog een beginner? Goed genoeg omstandigheden dus om het je lastig te maken voor het uitzoeken van een snowboard.
We hebben de verschillende snowboards voor de verschillende omstandigheden met allemaal hun eigen specifieke stijl even voor je op een rijtje gezet.
1. All-Mountain Snowboards
- Eigenschappen: Deze boards zijn ontworpen voor veelzijdigheid, zodat je ermee op bijna elk terrein kunt rijden, van de piste tot off-piste en in het park.
- Gebruik: Ideaal voor beginners tot gevorderde rijders die een allround board willen.
- Vorm: Meestal een directionele vorm, wat betekent dat de neus iets langer is dan de tail, maar soms ook twin-tip (symmetrisch).
2. Freestyle Snowboards
- Eigenschappen: Freestyle boards zijn lichter, korter en flexibeler, wat ze ideaal maakt voor trucs, sprongen en rails in het snowpark.
- Gebruik: Voor snowboarders die zich concentreren op trucs, sprongen en het rijden in het park.
- Vorm: Meestal een twin-tip vorm, zodat je zowel vooruit als achteruit (switch) kunt rijden zonder verschil in prestaties.
3. Freeride Snowboards
- Eigenschappen: Gebouwd voor off-piste rijden, poedersneeuw en steilere hellingen. Deze boards zijn meestal stijver en langer voor betere controle bij hogere snelheden en in diepe sneeuw.
- Gebruik: Voor snowboarders die van backcountry en off-piste rijden houden.
- Vorm: Directionele vorm voor stabiliteit en drijfvermogen in diepe sneeuw.
4. Powder Snowboards
- Eigenschappen: Specifiek ontworpen voor rijden in diepe poedersneeuw, met een bredere neus en een smallere tail. Ze hebben vaak een "rocker" profiel voor extra drijfvermogen.
- Gebruik: Voor rijders die voornamelijk off-piste en in diepe poedersneeuw rijden.
- Vorm: Directionele vorm met een setback stance (bindingen staan verder naar achteren voor meer drijfvermogen in de neus).
5. Splitboards
- Eigenschappen: Dit zijn snowboards die in twee delen kunnen worden gesplitst om als ski’s te gebruiken voor backcountry tours. Als je omhoog bent geklommen, kun je de ski's weer aan elkaar vastmaken om naar beneden te snowboarden.
- Gebruik: Voor backcountry snowboarders die op eigen kracht willen klimmen naar ongeprepareerde gebieden.
- Vorm: Vaak directionele vormen, speciaal voor off-piste en poedersneeuw.
6. Alpine/Carving Snowboards
- Eigenschappen: Deze boards zijn langer, smaller en stijver dan andere typen. Ze zijn ontworpen voor hoge snelheid en scherpe, precieze bochten op de piste.
- Gebruik: Voor rijders die houden van snelheid en carven op geprepareerde pistes.
- Vorm: Meestal een directionele vorm, met een focus op stabiliteit bij snelheid.
7. Beginner Snowboards
- Eigenschappen: Deze boards zijn vaak zachter en vergevingsgezinder, wat betekent dat ze gemakkelijk te manoeuvreren zijn en fouten van beginners opvangen.
- Gebruik: Speciaal ontworpen voor mensen die net beginnen met snowboarden.
- Vorm: Vaak een twin-tip of directionele twin met een zachtere flex.
Snowboard aanschaffen
De keuze voor een snowboard hangt dus af van jouw stijl, het terrein waar je op wilt snowboarden en je ervaringsniveau. Ga langs bij je wintersportspecialist en bespreek hoe jij het liefst de piste afgaat of juist de piste links laat liggen.
Hopelijk helpt het je iets in je keuze en is het iets duidelijk geworden. Succes en alvast veel plezier met je aankoop.

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life! Favoriete skigebieden: Damüls-Mellau, Serfaus, Tignes