Op wintersport met Summit Travel.

Slechte wintersportervaring

Slechte wintersportervaring
Een valse start

Wat doe je als je eerste ski ervaring niet leuk was? Hoe krijg je dan weer plezier in skiën en wintersportvakanties? Durf je het nog eens te proberen? Mariska, mijn stiefzusje, wel! En ik ben mega trots op haar, want het plezier is volledig terug na een volle wintersportweek!

Een valse start…

Hoeveel mensen maken wel niet een valse start op de ski’s? Veel mensen nemen ‘les’ bij familie en vrienden die hier niet voor zijn opgeleid. Te snel, te veel en niet gecontroleerd de juiste techniek aanleren: het zijn vele verklaringen om angst op ski’s te ontwikkelen en het daarom niet leuk te vinden. Maar ook een val, een net te snelle skiklas voor jouw niveau, slecht weer: het kan allemaal invloed hebben op het succes van je eerste ski ervaring.

Oefenen op geprepareerde pistes
Oefenen op geprepareerde pistes

Mariska ging 6 jaar geleden voor het eerst mee op wintersport. Ze kreeg les van mij en mijn vriend (beide opgeleide skileraren), maar het skigebied waar we zaten had geen geschikte beginnerspistes en geen oefenhelling. En dus namen we haar enigszins noodgedwongen pistes mee af die ze eigenlijk niet aan kon. Met angst, tegenzin en uiteindelijk opgeven tot gevolg. Skiën was zo niet leuk voor haar, en dat begrijp ik!

Veel mensen hadden de handdoek waarschijnlijk in de ring gegooid en geconcludeerd dat skiën ‘dus niks voor hun’ was. Maar hoe stoer: Mariska wilde het nog een kans geven.

Ik wist dat we het dit keer niet moesten verpesten en greep mijn kans. We vertrokken naar mijn favoriete skigebied (uiteraard): Maria Alm. Daar biedt de ‘dorpsberg’ Natrun eindeloze opties voor beginners. Ook op de Aberg, die tegenwoordig verbonden is met Natrun door een nieuwe lift, zijn genoeg blauwe pistes. We begonnen min of meer overnieuw. In alle rust leerden ik en mijn vriend haar opnieuw een ploeg, bochtjes maken en oefenden dit eindeloos op een bijna vlakke helling, zodat ze dit comfortabel kon doen. We deden oneindig oefeningen in dalbeen belasten en hoog-laag bewegingen om haar de juiste techniek aan te leren. En daarna breidden we de pistes langzaam uit naar iets lastigere blauwe pistes, met af en toe een steiler stukje. Elke dag ging het beter en al op dag 3 skiede ze parallel op de vlakke stukken. Dat was een mooie stap, want de hele dag in ploeg kost veel kracht en is niet lekker voor de bovenbeentjes.

Maria Alm
Maria Alm

Ga jij op pad als gevorderde skiër met een beginnende skiër? Realiseer je dan goed dat elke afdaling een uitdaging is en dat een beginner vele malen meer energie verbruikt tijdens het skiën dan jij. Elke ploegbocht is een worsteling in het begin. Een blauwe piste die er voor jou vlak uitziet en waar je waarschijnlijk nog nooit een bocht op hebt gemaakt, blijkt voor een beginner een hels karwei. Liggen er dan ook nog bulten op de piste, dan wordt het helemaal een uitdaging.

Door hier rekening mee te houden ben je al een heel eind!

Door de hele week alle rust voor Mariska te nemen en haar elke dag een nieuwe uitdaging te bieden (met oefeningen of een nieuwe piste), maar ook vooral te blijven herhalen, kreeg zij haar plezier terug, en konden wij aan het eind van de week een heerlijk tochtje skiën samen. Ja, dat kostte wat energie, maar dat leverde ook zo’n succes ervaring op, dat het dan wel weer de moeite waard was. Natuurlijk sloten we de week af met diploma, medaille en ski-rapport (lang leve de contacten in de skischool :)).

Een paar tips als jij op pad gaat met een beginnende skiër:

  • Bedenk je goed of jij degene bent die de beginnende skiër verder kunt helpen? Hoe beginnend is de skiër? Nog nooit geskied? Dan betekent dat er les genomen moet worden! Niet zeker over de ski vaardigheden van je metgezel? Begin er dan ook niet aan! Bedenk ook goed dat jij (als je geen opgeleide skileraar bent) niet de persoon bent die de beginner beter gaat leren skiën. We zien zoveel gevorderde skiërs oefeningen verkeerd uit voeren, dat is eeuwig zonde. Raad de ander dan aan een of meer skilessen te boeken en dat jullie daarna samen op pad kunnen!
  • Hou voldoende pauze! Stop regelmatig na een aantal bochten, zodat de benen even kunnen ontspannen. Neem een drinkpauze in de ochtend, een lunch en kijk daarna verder of er überhaupt nog geskied kan worden in de middag

Schat de pistes goed in. Maak eerst een rondje door het gebied en kijk goed waar het ECHT vlak is! Begin vooral daar en ga niet te snel naar moeilijkere pistes. Twijfel je of de beginner de piste veilig afkomt alleen? Niet doen! Laat dat dan aan een skileraar over. Neem geen risico’s, daar wordt het skiën echt niet leuker van!

Auteur: Fleur Verkade

Ik blog sinds 2016 voor Wintersport Live over algemene wintersport onderwerpen en als gepassioneerde synchroonskiër over Cool Movements. Het enige Demoteam in Nederland op professioneel niveau. Favoriete skigebieden: Maria Alm