Je hebt stoeltjesliften en stoeltjesliften!

26 december 2024
Stoeltjesliften zijn een onmiskenbaar onderdeel van een skigebied. Vroeger waren deze liften helemaal niet vanzelfsprekend, maar in de afgelopen decennia is het aantal stoeltjesliften fors toegenomen. Tegenwoordig vind je in bijna elk skigebied wel meerdere stoeltjesliften. Maar de ene stoeltjeslift is de andere niet!
Een stoeltjeslift is net zoals de andere skiliften een middel om van het ene punt op de berg naar een andere punt op de berg gebracht te worden. Meestal brengt een stoeltjeslift je naar een hoger gelegen punt op de berg. De meeste stoeltjesliften worden vaak enkel gebruikt om naar boven te gaan. Het is minder vanzelfsprekend dat je met een stoeltjeslift naar beneden gaat. Niet bij elke lift is het mogelijk om naar beneden te gaan, maar bij de meeste is dit wel mogelijk.
Een stoeltjeslift heeft als belangrijkste kenmerk dat de lift meerdere stoeltjes naast elkaar heeft. Het heeft een variabele capaciteit, afhankelijk van de grootte van de lift. Een stoeltjeslift is voor 1 tot en met 8 personen geschikt.

De stoeltjeslift hangt aan een enkele kabel, die op het traject wordt ondersteund door meerdere palen/torens. De kabel wordt aangedreven door een motor aan het begin of het einde van de lift, bij het dal- of bergstation. De motoren zorgen dat de kabel kan bewegen en dat de stoeltjes naar boven en naar beneden worden gebracht. Bij sommige stoeltjesliften gaat de lift bij het dal- en bergstation van de kabel af en bij andere blijft de lift aan de kabel. In de basis is een stoeltjeslift open, je zit dus niet in een gesloten cabine.
Er zijn niet alleen stoeltjesliften met een verschillende capaciteit, maar de liften kunnen ook anders zijn. Er zijn in totaal drie verschillende soorten stoeltjesliften: vaste stoeltjeslift, afneembare stoeltjeslift en de koppelbare stoeltjeslift.
Vaste stoeltjeslift
De vaste stoeltjeslift is een traditionele lift, waarbij de stoelen aan de kabel zijn bevestigd. Deze liften worden veelal gebruikt voor korte afstanden. Je herkent deze lift aan de stoelen die bij het dal- en bergstation aan de kabel blijven.
Afneembare stoeltjeslift
De afneembare stoeltjeslift kan van de kabel worden gehaald. De lift kan ook weer aan de kabel bevestigd worden. Bij het dal- en bergstation wordt de lift van de kabel gehaald, zodat je makkelijk kunt in- en uitstappen. Een ander groot voordeel van een afneembare stoeltjeslift is dat de snelheid van de lift verhoogt kan worden. Tijdens de rit wordt er een hogere snelheid behaald. Bij het dal- of bergstation wordt de lift van de kabel gehaald en remt de lift af. Je hebt dan rustig de tijd om in- en uit te stappen. Op het moment dat de lift het station verlaat wordt de lift op de kabel bevestigd.
Koppelbare stoeltjeslift
De koppelbare stoeltjeslift lijkt op de afneembare stoeltjeslift. Het enige verschil is dat de stoelen aan een bewegende kabel worden gekoppeld. Dit zorgt voor een vlotte snelheid van de lift.
Fabrikanten van Stoeltjesliften
Verschillende bedrijven over de hele wereld zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van stoeltjesliften. De bekendste ontwikkelaars van stoeltjesliften zijn Doppelmayr, Leitner Group en POMA. Doppelmayr is een Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd bekend staat als innovator op het gebied van skiliften. Leitner Group is een Italiaans bedrijf die zich sterk focust op duurzaamheid en milieuvriendelijk oplossingen. POMA is een Franse organisatie die een lange geschiedenis kent is het ontwerpen en bouwen van stoeltjesliften.
“In alle gevallen zijn de stoeltjesliften voor de veiligheid voorzien van veiligheidssystemen, zoals noodremmen. In geval van nood worden deze ingeschakeld. De veiligheid staat bij een stoeltjeslift altijd voorop!”
Stoeltjesliften zijn efficiënt is het vervoeren van mensen. De stoeltjesliften kunnen een grote capaciteit hebben en zijn ideaal voor het vervoer van veel skiërs en snowboarders. Helaas zijn oudere stoeltjesliften vaak traag en duurt het wat langer voordat je boven bent. De capaciteit per uur is mede afhankelijk van de snelheid en capaciteit per stoeltjeslift. Het in- en uitstappen kan voor sommige mensen een uitdaging zijn, vooral voor beginners. Het kan daarom best wel eens voorkomen dat de lift stil komt te staan, omdat iemand niet goed is in- of uitgestapt.
Met de verbeterde technologie van de afneembare stoeltjeslift is het gemakkelijker om in- en uit te stappen. Een nadeel van stoeltjesliften is dat het gevoelig is voor extreme weersomstandigheden. Bij harde wind en hevige sneeuwval kan de lift worden gesloten. In tegenstelling tot de gondel is de stoeltjeslift vaak een open lift waardoor je bij slecht weer koud en nat kunt worden. Het grote voordeel van een open stoeltjeslift is wel dat je tijdens een rit met mooi weer kunt genieten van het prachtige landschap.
Voor extra comfort zie je steeds meer stoeltjesliften met een bubbel/kap. De bubbel/kap kan bij slechte weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw of wind worden gesloten. De bubbel/kap is letterlijk een bubbel om de lift. Helaas is niet elke lift voorzien van een bubbel/kap dus het is aan te raden om de liften zonder bubbel/kap met slecht weer te vermijden. Ook zie je het aantal stoeltjesliften met stoelverwarming toenemen. De stoeltjes zijn in de zitting en/of rugleuning voorzien van een verwarmingselement die bij het dal- en bergstation aangaat. Het stoeltje wordt dan kort en snel verwarmd, waardoor je met koude temperaturen een comfortabele zit hebt.
Kortom: stoeltjesliften zijn van onschatbare waarde voor skigebieden. Je ziet de stoeltjesliften in bijna alle skigebieden terug komen. Of het nu gaat om een vaste stoeltjeslift, afneembare stoeltjeslift of koppelbare stoeltjeslift, het is een essentiële schakel in de infrastructuur van een skigebied. In de toekomst zullen de stoeltjesliften moderniseren en in capaciteit per uur toenemen.

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete skigebieden: Damüls-Mellau, Ski Arlberg