Hoe voorkom je een wintersportblessure?
11 december 2020
Normaal gesproken trekken jaarlijks veel fanatieke wintersporters naar het buitenland om de piste af te glijden, dit jaar is dit helaas wat minder door de bekende redenen. Ongeveer 1 op de 17 wintersporters raakt geblesseerd! Wat is daarvan de meest voorkomende wintersportblessure?
En wat misschien nog wel belangrijker is: wat wordt er wel en niet vergoed door je zorgverzekering?
Skiën
Vroeger kwamen enkelblessures veel voor, maar dankzij het verbeterde materiaal zijn enkels tegenwoordig beter beschermd. skiërs lopen vooral het risico om hun knieën te blesseren. Zo komen kruisbandrupturen vaak voor ten gevolge van het verdraaien van de knie. Dit kan voorkomen wanneer een andere sporter tegen je zij opbotst of wanneer je uit balans raakt en je voet niet meedraait met je knie. Ook meniscuslaesie (meniscusscheur), vaak in combinatie met kruisbandletsel, en collateraalbandletsels komen vaak voor. Daarnaast is bij skiërs de skiduim een bekend fenomeen. De skiduim is de benaming voor een scheur tussen het middenhandsbeentje en het eerste duimkootje. Deze blessure ontstaat wanneer de duim te ver naar achteren wordt geforceerd. Op het moment dat de skistokken vastgehouden worden tijdens een val kan dit makkelijk gebeuren.
Snowboarders
Snowboarders ondervinden vaker letsel aan hun bovenlichaam. Schouderluxaties en claviculafracturen zijn dan ook geen onbekende fenomenen op de pisten. Volgens onderzoek hebben snowboarders bovendien vaker last van blessures dan skiërs. Deze blessures worden over het algemeen veroorzaakt door het feit dat het snowboard vastzit aan je voeten, terwijl ski’s uit kunnen klappen tijdens een val. Het opvangen van een klap tijdens de val met een snowboard kan dus makkelijk letsel veroorzaken, vooral wanneer je niet weet hoe je goed moet vallen. Naast schouderletsel zie je ook vaak blessures aan de polsen en letsel aan het hoofd.
Letsel voorkomen
Om letsel zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Zo kun je vooraf lessen nemen. Hier leer je ook hoe je moet vallen, zodat de kans op een blessure bij een crash geminimaliseerd wordt. Zorg er bovendien voor dat je materiaal in goede conditie is. Is alles geslepen, goed afgesteld en vrij van beschadigingen? Daarnaast doe je er goed aan om een helm te dragen en te allen tijde instructies op te volgen van de borden, de instructeurs en de pistedienst. En daarnaast is het een kwestie van de omgeving in de gaten houden.
Zorgverzekering
Je kunt natuurlijk niet in alle gevallen een blessure voorkomen. Daarom is het van belang van te voren goed te controleren wat je zorgverzekering dekt, zodat je eventueel een aanvullende dekking kan afsluiten. Zorgverzekeringen vergelijken zal je helpen om een goede verzekering te vinden. Vanuit de basisverzekering worden alle medische kosten van een blessure, opgelopen tijdens wintersport, in principe vergoed. Deze verzekeringen gaan hierbij wel uit van Nederlandse tarieven en in het buitenland kunnen de kosten aanzienlijk hoger oplopen. Dit verschil moet je in geval van een basisverzekering bijbetalen. Niet heel prettig, zeker niet als je een gipsvlucht nodig hebt, want deze wordt niet standaard vergoed. Je kunt ervoor kiezen om een reisverzekering met wintersportdekking en vergoeding van geneeskundige kosten af te sluiten. Op deze manier ben je goed verzekerd en weet je waar je aan toe bent als je wel zorg nodig hebt tijdens de wintersportvakantie.
Het team van Wintersport Live brengt je nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen. Wij zijn in de winter te vinden in de skigebieden en houden je dagelijks op de hoogte van laatste nieuws uit de wintersportdorpen.