Typisch Oostenrijkse gerechten

Tiroler Gröstl - Typisch Oostenrijks Gerecht
Tiroler Gröstl - Typisch Oostenrijks Gerecht

Zomer of winter, wanneer je naar de Oostenrijkse Alpen afreist staan er standaard enkele Typisch Oostenrijkse gerechten op het menu. De Oostenrijkers serveren over het algemeen een flink bord eten of een groot glas drinken. Wij geven je de top 10 Oostenrijkse gerechten. Welk typisch Oostenrijkse gerecht staat bij jou boven aan je lijstje wanneer je naar de Alpen afreist?

Elk land heeft typische gerechten en drankjes. Ook Oostenrijk kent zijn eigen keuken met aparte gerechten en dranken. De typische gerechten uit een bepaald land maken je vakantie altijd nog net iets specialer. De Oostenrijkers serveren over het algemeen een flink bord eten of een groot glas drinken. Een drie gangen maaltijd is de normaalste zaak van de wereld. Er wordt gestart met een soepje, daarna volgt er een hoofdgerecht met meestal vlees en kaas. Het nagerecht is een zoet toetje of gebakje. Het maakt niet uit of dit tijdens de lunch of het diner is. De frisdranken en biertjes worden geschonken in halve liter glazen.

Dit is de top 10 Oostenrijke gerechten:

1.    Brettljause
Brettljause is de tapas van Oostenrijk, het is iets anders dan de bekende Spaanse tapas. Het is een grote schaal met verschillende soorten vlees, kaas, groente en dips. Deze gezellige schaal wordt vaak geserveerd als borrelhapje, omdat het niet echt als maaltijd wordt geserveerd.

2.    Fondue
Oostenrijkers zijn gek op kaas en daarom hoort de kaasfondue zeker in dit lijstje thuis. De typische Emmentaler en Gruyère kazen zijn de basis voor een heerlijke fondue. Verschillende producten, zoals brood worden in de kaas gedoopt.

3.    Frittatensoep
Deze soep bevat een heldere groentebouillon met pannenkoekreepjes. Dit gerecht staat ook wel bekend onder de naam Flädlesuppe. De gewone pannenkoeken worden gebakken en in dunneplakjes gesneden. Daarna wordt het overgoten door een heldere bouillon of soep.

4.    Goulashsoep
Goulashsoep is een rijkgevulde soep met (rund)vlees, aardappel en groentes. Het is een dikke stevige soep die vaak met een stuk brood geserveerd wordt. Heerlijk om op een koude dag weer op te warmen. Dit kan als voor- of hoofdgerecht geserveerd worden.

5.    Kaiserschmarrn
Dit is een soort dikke pannenkoek, dat vaak wordt geserveerd met poedersuiker, appelmoes en/of vruchtenjam. De kaiserschmarrn zijn gescheurde dikke stukken pannenkoek. Het eiwit wordt opgeklopt en daardoor krijg je dikke massieve pannenkoek brokken. Vaak vinden kinderen dit heerlijk om te eten!

Kaiserschmarrn - Typisch Oostenrijks Gerecht

6.    Käsespätzle
Käsespätzle is een mix van deeg en kaas. Er worden verschillende laagjes deeg en kaas op elkaar gestapeld tot een grote hoeveelheid. Het gerecht wordt afgemaakt met gebakken uitjes. Het is een heerlijk warm gerecht met veel kaas, waar de Oostenrijkers dol op zijn!

7.    Germknödel
Dit is een soort bol van kwarkdeeg. Deze deegbal is gevuld met een fruitsoort, zoals abrikozen, pruimen of kersen. Er wordt een heerlijk warm sausje overheen geschonken. Dit is een echte zoete lekkernij, die ook vaak als tussendoortje wordt gegeten. Goed... mocht je heb als tussendoortje nuttigen, dan is een lunch er na waarschijnlijk niet meer nodig !

8.    Strudel (Apfelstrudel)
Dit heerlijke nagerecht kennen de meeste mensen in de vorm van Apfelstrudel (appel). Echter zijn er veel meer soorten zoals abrikoos, kersen of chocolade. Het is een klein deeglaagje dat is gevuld met fruit en een zoete vulling. Er wordt vaak vanillesaus bij geserveerd. Als de Strudel nog warm is, smaakt hij het lekkerst.  

9.    Tiroler Gröstl
Dit is een gerecht dat meestal in een klein pannetje wordt geserveerd. Oorspronkelijk komt het uit de Oostenrijkse deelstaat Tirol, maar tegenwoordig is het in veel meer deelstaten te vinden. Echter wordt het in andere deelstaten vaak Gröstl genoemd, omdat het officieel niet uit Tirol komt. Het gerecht bestaat uit aardappels, vlees, ei en groentes.

Tiroler Gröstl

10.    Wiener Schnitzel
Een heerlijk groot stuk vees, dat oorspronkelijk uit Wenen komt. Het is een groot platgeslagen stuk kalfsvlees in een heerlijk krokant jasje van paneermeel. De officiële Wiener Schnitzel is met kalfsvlees, maar tegenwoordig zie je ze ook met een andere vlees variant. Op de kaart staat het dan niet als Wiener Schnitzel, maar dan heb je het eerder over een gewone schnitzel of cordon bleu.

Ga je tijdens je vakantie bij een restaurant, café of bar wat drinken. Hou dan rekening met het moment op de dag. In de ochtend drinken de meeste mensen koffie of warme chocolademelk met een gebakje. Vanaf de lunch is het tijd voor frisdrank en alcoholische dranken. Almdudler en Holunderblütensaft zijn typisch Oostenrijkse dranken. Natuurlijk hebben ze ook andere frisdranken. Oostenrijk heeft ook een aantal speciale wijnen. Al zijn deze wat minder bekend onder de Nederlanders. Een grote pul bier zie je veel meer! De dag wordt afgesloten met een heerlijke schnaps. Een aantal bekende drankjes zijn:

Almdudler, Holunderblütensaft, schnaps en weissbier.

Almdudler is een frisdrank met koolzuur. Het heeft een kruidige fruitsmaak met een klein beetje karamel. Het typische aan dit drankje zijn de etiketten op het flesje. Op het etiket zijn twee personen in Oostenrijkse klederdracht getekend. Het is een van de lieveling frisdranken van de Oostenrijkers. Holunderblütensaft is een soort limonade siroop van vlierbessen. Het heeft een niet zo heel zoete smaak en is een echte dorstlesser. De vlierbessensiroop wordt aangemaakt met plat- of bruisend water.

De schnaps en weissbier zijn onder andere te vinden in de après-ski barretjes. Er gaat niks boven een heerlijke schnaps met vrienden of familie. Het is een fruitige borrel. Er zijn veel verschillende soorten smaken, zoals hazelnoot, abrikoos, bosbessen, honing of dennenappel. Een schnaps bevat een behoorlijke hoeveelheid alcohol, rond de 40%. Het weissbier is het best te vergelijken met het witbier in Nederland. Het tarwebier wordt hoog gegist. De smaak van weissbier is iets minder bitter dan het witbier in Nederland. Bij de bergrestaurants krijg je meteen een halve liter! Geniet op het terras in de zon van dit heerlijke drankje.

Auteur: Emma

Sport is mijn leven! Ik volg een studie Sportkunde en in mijn vrije tijd sta ik op het hockeyveld. In de winter ben ik veel in de bergen om elke dag veel kilometers te skiën. Favoriete bestemmingen: Damüls-Mellau, Ski Arlberg