Op wintersport met Summit Travel.

Culinaire hoogtepunten in Ski Amadé

Culinaire hoogtepunten in Ski Amadé
Ontbijt op 2700 meter

Taste Ski Amadé! Regionale producten, Oostenrijkse wijnen en heerlijke pistes wisselen elkaar in dit veelzijdige gebied in een hoog tempo af. Ik verbleef afgelopen winter voor Wintersport Live in het Gasteinertal. In deze blog nemen we je mee in de culinaire hoogtepunten voor, na en tijdens het skiën, die we hier hebben mogen ervaren.

Ben je een ‘foodie’ en hou je van wintersport? Lees dan vooral even verder. Want Oostenrijk heeft zoveel meer te bieden dan Schnitzel of Bratwurst alleen!

Daar bieden de dorpen Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein samen een skigebied van zo’n 200 km piste, met als hoogste punt de Kreuzkogel op 2.686 meter.

Kreuzkogel in Sportgastein
Kreuzkogel in Sportgastein

Wat dacht je van een uitgebreid ontbijt met heerlijke regionale producten op bijna 2.700 meter hoogte? Vanuit een Kreuzkogel (een aluminium bolvormige uitzichttoren) in Ski Gastein kun je genieten van een spectaculair ontbijt met fenomenale uitzichten over het nationale park Hohe Tauern. Tijdens ons bezoek sneeuwde het, dus genieten van het uitzicht was voor ons niet weggelegd, maar dat mocht de culinaire pret niet drukken. We zaten warmpjes binnen, er stond een glas champagne koud en we konden onze ogen uitgebreid de kost geven aan alle lokale heerlijkheden die er voor ons waren klaargezet.

Opweg naar een heerlijk ontbijt
Onderweg naar een heerlijk ontbijt

'TOP'- Ontbijt

Stel je voor: Je gaat met de eerste lift naar boven en wordt dan op grote hoogte verrast met een waanzinnig champagneontbijt. Versgebakken wafels en eieren, vleeswaren, vis en verse broden uit de regio, croissants, huisgemaakte jams en ga zo maar door. Smullen geblazen! Houd er rekening mee dat alles wel even moet zakken voordat je weer naar beneden skiet :) Reserveren is verplicht, want dit ontbijt wordt speciaal voor je met de lift omhoog vervoerd, en dat doe je bij de touristoffice van Gastein.

Een 'TOP' kok
Een 'TOP' kok

Culinair op de piste

Ook halverwege je afdaling kun je in Gastein terecht bij voor een gastronomische stop bij berghutten zoals bij de Weitmoser Schlossalm en restaurant Weitblick. Deze hutten zijn aangesloten bij de Gasteiner Skihauben en ski- en wijn partners van Ski-Amadé. Zij staan bekend om hun regionale en verse producten. We begrijpen goed waarom het hier druk was; gerechten bereid door topkoks voor niet meer dan 15 euro!

Culinair op de piste
Taste Ski Amadé

Eigen bio-brouwerij

Een ander culinair en wat lagergelegen hoogtepuntje was het bezoek aan de Schmaranzbräu. Een 500 jaar oude Bauernhof, met een eigen, even zo oude bierbrouwerij. Het vlees op de kaart komt van eigen runderen. De gerechten worden bereid op het centrale open vuur door de boer. Wat een sfeer! Na een dag skiën heb je honger en daar weten ze hier wel raad mee. Wat smaakte die rumpsteak met een flink glas eigen gebrouwen bier ons hier goed! Authentieker en meer Oostenrijks dan dit, wordt het bijna niet.

Culinair op de piste
Culinair op de piste

Ginger n' Gin

Minder authentiek, maar zeker een culinaire aanrader is de Ginger n‘ Gin in Bad Gastein. Gelegen in het gebouw van Grand Hotel de'l Europe, dat vaak dienst doet als filmset, kun je dit restaurant vinden. Met uitzicht op de waterval geniet je van ‘Asian- Alpine styled’ gerechten, die wonderbaarlijk goed combineren met één van de vele Oostenrijkse wijnen die dit restaurant in huis heeft. Een bekroonde chef-kok maakt er verfijnde gerechten, en vanaf 22.00 uur verandert het restaurant in een indrukwekkende bar, waar je zeker nog even blijft hangen voor een Gin Tonic…of een ander drankje. En misschien loop je daarna (net als wij) even door naar de beroemde en beruchte Silver Bullet Bar. Pas op, want voor je het weet sta je op de dansvloer van één van de 10 beste après- ski bars van Oostenrijk. Het feest gaat hier door tot een uurtje of 4.

Onderweg naar Ginger n' Gin
Onderweg naar Ginger n' Gin

Of je nu gaat voor authentiek Oostenrijks of ‘fine-dining’; Gastein in Ski Amadé heeft het allemaal. Wij hebben onze vingers er bij afgelikt en onze skibroek een tandje losser gezet ;)

Guten Appetit!

Auteur: Bapke van Blokland

Ik ski en snowboard al bijna mijn hele leven. Ik voel me nergens beter dan boven op een berg en in de sneeuw (Nou vooruit of in de zomer op de SUP in de zee). Favoriete skigebieden: Ski Amadé, Ski Juwel